OBAVEZNO DOBRO POGLEDAJTE SVOJE NOVČANICE Ovaj detalj je važan, oglasila se NBS
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Među otkrivenim falsifikatima po broju prednjače dinari, pošto je otkriveno 1.985 komada falsifikovane domaće valute, što čini 65,92 odsto ukupnog broja falsifikata.

Na drugom mestu su evri sa 611 komada ili 20,29 odsto, slede američki dolari čijih falsifikata je otkriveno 411 komada, što je 13,65 odsto i četiri komada ostalih valuta.

Kada je o dinarima reč, najviše su falsifikovani apoeni od 2.000, zatim 1.000 i 500 dinara, a kod evra apoeni od 200 i 50 evra.

U NBS primećuju da je tokom godina primetno da je među falsifikovanim novčanicama američkog dolara dominantno učešće apoena od 100 dolara.

Protivdinarska vrednost falsifikovanih novčanica iznosila je 20,01 milion dinara, pri čemu je dominantan udeo otkrivenih falsifikovanih novčanica evra u iznosu od 12,95 miliona, zatim američkog dolara 3,86 miliona i dinara u iznosu od 3,16 miliona, prenosi Tanjug.

Tri vrlo jednostavna testa

U svakodnevnoj upotrebi novčanica, uvek treba da proverite više od jednog zaštitnog elementa pomoću tri vrlo jednostavna testa: oseti, pogledaj i nagni.

Oseti

Duboka štampa, kao metoda zaštite od falsifikovanja, vrlo je efikasna, jer je provera jednostavna. Kada proveravamo duboku štampu – prelaskom noktima ili jagodicama prstiju preko glavnog motiva na licu originalne novčanice oseća se izvesna hrapavost koja je posledica nanosa boje koja se nalazi iznad nivoa površine papira. Falsifikovana novčanica je najčešće glatka na dodir, a kada je hrapavost imitirana, ona se ipak razlikuje od one na originalnoj novčanici. „Čim smo pronašli jedan zaštitni elemenat za koji smo utvrdili da postoji razlika, to znači da se radi o falsifikovanoj novčanici, jer originalna novčanica mora imati sve elemente zaštite koji moraju biti original”, istakao je Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom.

Pogledaj

Drugi način provere jeste da posmatrate vodeni žig. Vodeni žig nalazi se na belom, levom delu lica novčanice i prikazuje centralni motiv novčanice. Kada se novčanica gleda prema izvoru svetlosti, vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar treba da budu vidljivi.

Nagni

Još jedan zaštitni element je optički varijabilna boja. Znak Narodne banke Srbije na originalnoj novčanici menja boju u zavisnosti od ugla posmatranja, dok je kod falsifikata boja ista nezavisno od ugla posmatranja. „Falsifikatori nisu uspeli da postignu mogućnost da ovaj zaštitni element imitiraju tako da on menja boje i po tome možete prepoznati da je novčanica falsifikat”, naglasio je Miroslav Jeremić.

Detaljno uputstvo kako da prepoznate falsifikate i šta da uradite ako ih posedujete objavljeno je na sajtu NBS.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading