SRBIJA IMA ŠANSU DA POSTANE IZVOZNIK ZELENOG VODONIKA Velika kineska kompanija zainteresovana za investicije projekta
Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima kompanije nakon čega je saopštenjem pojasnila o kakvoj investiciji je reč.

Kako kaže, time bi Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

Ova kompanija, zajedno sa našim strateškim partnerima iz „Ziđin majning grupe", razmatra potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koji bi proizvodili zeleni vodonik, a „Ziđinu" bi to omogućilo smanjenje troškova, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom.

Đedović u Japanu

Alo

 

Đedović Handanović je predočila da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristile mogućnosti energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

Prema njenim rečima, plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata.

Kompletnu proizvodnju električne energije, kako je ukazala, preuzeo bi „Ziđin", dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

Ona je objasnila da bi se, pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje.

Takođe, kako je najavila, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetrotornjeva.

Đedović Handanović je ponovila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije u kojoj želimo da dostignemo 45 odsto udela OIE u proizvodnji električne energije do 2030. godine punim korišćenjem svojih prirodnih potencijala.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading