POTPISANO: Srbija dobija prvu fabriku ovog tipa
EPA/ KHALED ELFIQI

Kompanija Eliksir grupa objavila je danas da je sa nemačkom grupacijom K + S potpisala ugovor o strateškoj saradnji koji podrazumeva izgradnju nove, savremene fabrike, prve u Srbiji, za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.

Fabrika će se graditi na lokaciji u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa Eliksir Prahovo, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod, a investicija je vredna 35 miliona evra.

Precizirano je da su inženjerski radovi započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024. godine, prenosi Beta. Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine.

Kako je navedeno, MAP je visokokoncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12 odsto azota i 61 odsto fosfora, u obliku vodorastvorljivih kristala, a koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz fertigacione sisteme "kap po kap".

Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet poljoprivrednih proizvoda u svakoj fazi rasta.

Takođe, u poslednje vreme, kristalni MAP se sve više primenjuje i traži i kao sirovina u drugim industrijskim granama.

Eliksir grupa je preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija K + S distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji.

Istaknuto je da će ovaj proizvod kompaniju Eliksir Prahovo staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, kao izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi. U svetu se proizvodi oko 1,5 miliona tona kristalnog MAP-a godišnije, većim delom u Kini.

Podseća se da je K + S grupa najveći evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Međunarodno orijentisana kompanija iz Nemačke, sa proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi, ima više od 11.000 zaposlenih širom sveta.

Ukazano je i da će ovo strateški važno partnertstvo, zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiti da Eliksir grupa i „K + S“ grupa, kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa.

 

B92

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading