novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Švajcarska banka UBS objavila je godišnji izveštaj o bogatstvu prema kojem najveću finansijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švajcarci.

A najveće medijalno bogatstvo – iznos od kojeg pola ljudi ima više, a pola manje novca, imaju – Belgijanci.

Mnogi ekonomisti veruju da upravo medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje jer identifikuje srednju tačku skupa podataka, s polovinom podataka iznad tog broja i polovinom ispod njega.

Na taj način eliminišu se jednokratni uticaji poput broja milijardera kojih u SAD-u i Švajcarskoj ima na hiljade.

S druge strane, prosečno bogatstvo pruža pravi prosek, iako ga iskrivljuju već navedeni milijarderi. Prema banci UBS, prosečno globalno bogatstvo po punoletnom čoveku je na 84.718 dolara, prenosi Biznisinfo.

Prema prosečnim merama, Švajcarska zauzima vrh s 685.226 dolara po osobi. Više od 15 posto stanovništva Švajcarske su milioneri, što je treći najviši postotak na svetu. Međutim, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od deset najbogatijih zemalja po prosečnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Evropi, uključujući Dansku, Norvešku, Holandiju i Belgiju.

Tabela u nastavku prikazuje prosečno bogatstvo po odraslom u 2022. godini u 39 zemalja analiziranih od strane UBS-a:

Bogatstvo

Printscreen

 

SAD zauzima drugo mesto s prosečnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD živi 38 odsto svetskih milionera, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše među razvijenim nacijama.

Sedmo mesto prosečnog bogatstva zauzima Singapur, s najvišim prosečnim bogatstvom po odraslom u Aziji. Nejednakost prihoda u Singapuru nalazi se na sličnom nivou kao u Americi.

Kad se posmatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cene nekretnina dovele su do rasta bogatstva evropskih domaćinstava.

Medijalno bogatstvo u SAD iznosilo je 107.739 dolara, što ih stavlja na 12. mesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini pa se od 2000. godine povećalo za osam puta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading