ČAK 100 ODSTO, NOVO EKONOMSKO ČUDO Ovo će biti zemlja sa najvećim rastom ove godine
pixabay

Prema nedavnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Gvajana, zemlja u Južnoj Americi sa populacijom od oko 800.000 ljudi, trebalo bi da poraste za 38 odsto već do kraja godine.

MMF nije usamljen u svojoj prognozi, BMI, istraživačka jedinica kompanije Fič, takođe smatra da će „Gvajana ove godine doživeti eksplozivan rast“ — i očekuje se da će porasti za oko 115% u narednih pet godina.

Prema anlizi, njen rast se ocenjuje, kao „izuzetno brz”.

Endrju Trahan, analitičar Fiča očekuje da će realni BDP u Gvajani porasti za oko 115 odsto u narednih pet godina.

„Tačna cifra povećanja zavisi od toga koliko brzo se dodatna proizvodnja nafte pokrene na mreži“, dodao je on.

BMI predviđa da će proizvodnja nafte u Gvajani skočiti sa oko 390.000 barela dnevno ove godine na više od milion barela dnevno do 2027. godine, jer konzorcijum koji predvodi Ekson mobajl otvara nova morska polja u bloku Stabroek u zemlji .

Gvajanski blok Stabroek je priobalni rezervoar nafte od 6,6 miliona hektara na atlantskoj obali zemlje, a procenjuje se da sadrži 11 milijardi barela nafte.

Gvajana je u 2022. zabeležila rast BDP-a od 62,3 odsto, najveći u svetu, navodi MMF.

Rast u ne-naftnom sektoru Gvajane takođe je podstaknut investicijama u transport, stanovanje i podizanje ljudskog kapitala. Izveštaj MMF-a naglašava da sektor poljoprivrede, rudarstva i vađenja kamena u Gvajani takođe ima dobre rezultate.

Sreća ipak ne dolazi sama
Analitičar Fiča tako dalje potvrđuje prognozu da će ta zemlja ponovo biti najbrže rastuća privreda na svetu 2023. godine.

Međutim, upozorava se i na činjenicu da je Gvajana brzo prerasla od jedne od najsiromašnijih karipskih zemalja u ekonomiju koja „pokazuje izuzetan rast“.

Pozitivna putanja rasta će se nastaviti, ali će to zavisiti od političke stabilnosti zemlje i visokih cena nafte, ističe se na kraju.

„Vremenom će cene nafte biti prilično nestabilne i na kraju će ostati niske. Zato je za Gvajanu izuzetno važno da diverzifikuje svoju ekonomiju“, dodaju analitičari.

Kao i svaka zemlja koja zavisi od prihoda od nafte, Gvajana se bori sa rizicima - posebno u korupciji i socijalnim podelama, upozorava se, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading