SKOČILE CENE NAFTE! Iznenađenje na tržištu, poskupljenje od 4 procenta!
Shutterstock

Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA), zalihe sirove nafte u SAD su prošle nedelje porasle prvi put od maja ove godine i to za 2,1 milion barela na 439,7 miliona barela, nasuprot predviđanjima analitičara da će opasti za 4,5 miliona barela, prenosi Rojters.

Uprkos podacima IEA o povećanju zaliha, koji su iznenadili tržišne aktere, fjučersi nafte Brent su porasli za 2,53 dolara ili 3,7 odsto, na 71,88 dolara po barelu na trgovanju do 10:48 časova po istočnoameričkom vremenu (14:48 h po srednjoevropskom vremenu).

Cena fjučersa američke WTI nafte je skočila za 2,69 dolara ili 4,0 procenta, na 69,89 dolara za barel.

SKOČILE CENE NAFTE! Iznenađenje na tržištu, poskupljenje od 4 procenta!

EPA/ALTEA TEJIDO

 

Do oporavka cena "crnog zlata" dolazi nakon njihovog sunovrata od oko 7,0 procenata zabeleženog u ponedeljak, posle dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+, da povećaju isporuke za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta do decembra.

Strah investitora da će porast slučajeva Delta soja korona virusa na glavnim tržištima poput SAD-a, Britanije i Japana, uticati na potražnju za gorivom, takođe je doprineo kolapsu cena prvog trgovačkog dana u nedelji.

Analitičari investicione banke JPMorgan su procenili da će globalna potražnja u avgustu u proseku iznositi 99,6 miliona barela dnevno, što je za 5,4 miliona barela dnevno više u odnosu na april.

Dodali su međutim da za četvrto tromesečje 2021. predviđaju skromno povećanje tražnje za oko 330 000 barela dnevno u odnosu na prosečan nivo u 2019. godinu, a usled završetka letnje sezone putovanja i nastupanja hladnijeg jesenjeg vremena na severnoj hemisferi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading