doktorka, đurović, nikolić
printscreen/Prva.rs
doktorka, đurović, nikolić

printscreen/Prva.rs

Foto: printscreen/Prva.rs

Vitamin D je beskoristan u lečenju pacijenata obolelih od covid 19, a koji imaju težu kliničku sliku, otkrili su brazilski lekari sa Univerziteta u Sao Paulu. Studija je objavljena u Journal of American Medical Association.

Nedostatak vitamina D u telu je poznati faktor rizika za razvoj covid 19, zbog čega su mnogi naučnici na vitamin D gledali kao na sredstvo za ublažavanje simptoma bolesti. Međutim, većina studija bila je prilično niskog kvaliteta, sprovedena je na malom broju pacijenata i možda nije imala kontrolnu grupu.

DA LI PIJETE SUPLEMENT VITAMINA D3?

 

Nova studija je obuhvatila 240 pacijenata, starih oko 56 godina, koji su zbog težine simptoma covid 19 završili u bolnici, ali im nije bila potrebna mehanička ventilacija. Polovina pacijenata na početku lečenja primila je jednu dozu vitamina D (200 hiljada IU), polovina je dobila placebo, prenosi jamanetwork.com.

Vitamin D nije imao značajnog uticaja na tok bolesti. Mortalitet u prvoj grupi bio je 7,6%, a u drugoj 5,1%, a 16% pacijenata iz prve grupe i 21,2% iz druge primljeno je na odeljenje intenzivne nege. Kao rezultat, 7,6% pacijenata u prvoj grupi zahtevalo je mehaničku ventilaciju, u drugoj – 14,4%. Potreba za mehaničkom ventilacijom kod pacijenata prve grupe ostala je u proseku 15 dana, kod pacijenata druge – 12,8 dana.

Sve u svemu, razlike između rezultata obe grupe nisu bile statistički značajne, zaključuju istraživači. Međutim, vitamin D nije naneo štetu – jedini neželjeni efekat bilo je povraćanje, koje se pojavilo kod jednog od pacijenata.

− Nalazi ne podržavaju upotrebu visokih doza vitamina D3 za lečenje umerenog do teškog oblika covid 19 − pišu autori.

Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović rekla je na Prvoj da je suplementacija vitamina D3 izuzetno važna, naročito sada tokom pandemije korona virusa, i objasnila koje su količine i vrednosti poželjne, ali i koje mogu biti toksične!

Nedostatak vitamina D3 može se manifestovati kao slabost, malaksalost i bol u mišićima. Da li dovoljno kontrolišemo nivo tog vitamina i koje su normalne vrednosti?

"To ne radimo uopšte, nismo ni radili dok nije došlo do pojave pandemije kada je shvaćena važnost primene vitamina D3. Pandemija je pokazala da u svetu postoji i epidemija deficita, pacijenti su brojni, 30 do 50 odsto stanovništva na globalnom nivou ima deficit. Studije i to brojne su pokazale da je važan za respiratorni trakt i sprečavanje infekcija tog sistema, pokazano je da je i infekcija koronom ređa kod osoba koje imaju normalan nivo. To je, ako odete u laboratoriju, od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru", rekla je ona.

Na koliko bi trebalo "podići" taj broj, koja doza suplementa je idealna?

"U zavisnosti od prisutnog nivoa vitamina, ako se radi o pacijentima koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća, potrebno je povećati nivo vitamina D3, tada moraju biti viši od 100 nanomola na litar. Suplementacija zavisi od toga šta pacijent uzima, mi sada predlažemo minimum 2.000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno, ili u zavisnosti od toga koje se kapi uzimaju i koliko sadrže, na osnovu toga procenite količinu. Ako ima 400 IJ, uzmite pet kapi, i tako redom, ali 2.000 IJ dnevno", rekla je ona.

Postoji maksimalna preporučena, ali i doza koja može imati toksični efekat.

"Sigurno je maksimalna doza koju možete bezbedno da uzmete 4.000 IJ dnevno. Toksična doza je preko 250 nanomola na litar. Pacijenti moraju u vreme akutnih infekcija da povećaju nivo, ako su do tada uzimali 2.000 da bi ga održali u normali, onda bi trebalo povećati dozu. Pacijenti koji imaju korona virus, isto tako. Studije su pokazale da osobe koje su dobijale D vitamin imaju lakši oblik bolesti, manji procenat njih dobije koronu i manji broj njih završi sa letalnim ishodom. Važno je imati normalan nivo vitamina D3 zbog toga", rekla je ona.

Mnogo se priča o tome da ćemo sami stvarati vitamin D kada krenu sunčani dani, ali doktorka je to opovrgla.

"Sunčanje nije dovoljno da bi se sintetisala dovoljna količina, apsolutno nije dovoljno 15 minuta prepodne i još 15 popodne. U letnjim mesecima se isto uzima suplement, u nešto manjoj dozi, ako pacijent ima normalnu vrednost. Ko ide na more i stavlja kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, biće mu onemogućena sinteza vitamina iz kože. Osamdeset posto ukupne koncentracije je iz kože", rekla je ona.

Studija ima i mane
Iako je ovo ova stidija do sada najveća o efektu vitamina D na covid 19, još uvek nije bilo dovoljno pacijenata da bi se dobili pouzdani rezultati, priznaju istraživači. Pored toga, većina pacijenata imala je normalan nivo vitamina D u telu – izražen nedostatak primećen je za samo četvrtinu.

Pored toga, studija se fokusirala na pacijente sa umerenom do visoko teškom kliničkom slikom. Moguće je da vitamin D može biti koristan za manje ozbiljne simptome – studije drugih lekova pokazale su da uticaj zavisi i od težine bolesti.

− S obzirom na nedostatak visoko efikasne terapije za covid 19, sa mogućim izuzetkom kortikosteroida, važno je biti otvoren za nove rezultate istraživanja vitamina D, uprkos manjoj veličini uzoraka i ozbiljnim ograničenjima nekih radova − kažu istraživači.

Korona

AP Photo/Jae C. Hong, File)

Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File)

Ova studija takođe je opovrgla rezultate nedavnog kontroverznog rada koje su španski lekari objavili u Lancetu, a koji a naknadno povučen. Autori su tvrdili da su upotrebom kalcifediola, metabolita vitamina D, uspeli da smanje smrtnost pacijenata za 60%. Međutim, naučnici koji su pročitali članak imali su mnoga pitanja o metodologiji – na primer, autori su o svojoj studiji pisali istovremeno i kao opservaciona i nasumična, ali su ovi pristupi u suprotnosti. U randomiziranim studijama pacijenti su nasumično podeljeni u nekoliko grupa; u opservacionim studijama oni se ne mešaju u lečenje i beleže samo moguće rezultate. Prvi pristup je mnogo efikasniji; rezultate drugog treba tumačiti sa velikom pažnjom. Takođe, nije bilo poznato o početnom nivou vitamina D kod nekih pacijenata i nizu drugih pokazatelja koji bi mogli uticati na rezultat.

Kao rezultat toga, urednici časopisa odlučili su da uklone materijal sa portala, objašnjavajući da imaju pitanja u vezi sa dizajnom studije. Nameravaju da saznaju koja su još kršenja počinili autori.

Vitamin D ostaje kao preporuka
Sve u svemu, teško je proučavati pojedinačne, nezavisne efekte vitamina D na pacijente. Na primer, osoba koja redovno vežba na otvorenom verovatno će imati nivo vitamina D u granicama normale. Međutim, verovatno toliko vitamin D nije dovoljno da se zaštititi od covid 19, ali generalno on utiče na opšte zdravlje ljudi.