Beba roditelji maženje
Shutterstock
Beba roditelji maženje

Shutterstock

Beba roditelji maženje, Foto: Shutterstock

Na primeru naših beba učimo mnogo. Tek kada prinova stigne u naš dom shvatimo koliko mi zapravo ništa nismo znali ni o nama samima i koliko su neke stvari jako važne da se nauče od malena. Koliko je lepih stvari u vezi sa bebama i njihovim odrastanjem, toliko je i stresnih, posebno kada se radi o prvom detetu. Nekada nam nečije iskustvo može pomoći da zaključimo zašto se naša beba danas ponaša na jedan način, a sutra na drugačiji, ali ćemo većinu stvari naučiti upravo iz sopstvene prakse. Jedna od stvari koju su mnogi roditelji primetili je veza između nicanja zuba i pelenskog osipa. Da li je to zaista povezano?

Kako prepoznati pelenski osip i koji su simptomi nicanja zubića?


Da bismo ove dve stvari povezali prvo treba da objasnimo prepoznavanje i jednog i drugog.

Sasvim je jasno zašto se javlja pelenski osip. Naime, to je pre svega zbog gotovo stalno vlažne sredine. To su idelani uslovi za razvoj bakterija i drugih mikroorganizama i sasvim je logično da u nekom trenutku dođe do osipa. Osip ćete prepoznati tako što će se u regiji pelena prvo pojaviti blago crvenilo, malo drugačije od onog na koje ste navikli. Zatim će se ubrzo nakon toga, čak neće proći ni mnogo dana, pojaviti osip izražen u tačkicama. Tada će i vašoj bebi biti neprijatno, jer će osip pratiti i karakterističan svrab, plakaće više, možda dođe i do nekih ranica, pa će je to učiniti i više razdražljvom.

Rast prvih zuba prepoznaćete tako što će beba sve više želeti nešto da glođe, zatim ćete videti i da su desni nadute. Zatim će početi pojačano da balavi i sve će više biti nervozna. Ukoliko se ovako nešto dešava svakako možete da se posavetujete i sa stomatologom ili pedijatrom, zato što je najbolje savete tražiti od stručnjaka. Bebama zubići kreću da rastu najčešće od šestog meseca, ali može se desiti da krenu i posle prvog rođendana. Sve je veoma individualno i ne morate se previše opterećivati, ali ukoliko primetite bilo šta neobično savet je da se konsultujete sa stručnjacima.

majka i beba, beba, majka, roditelj, dete

shutterstock

majka i beba, beba, majka, roditelj, dete, Foto: shutterstock

Pojava prvog zuba i prestanak dojenja


Kada smo razjasnili osnovne stvari, vreme je da krenemo i na povezivanje onog što se na izgled ne može povezati. Naime, smatra se da nicanje prvih zuba ima veze sa pelenskim osipom. Kada deci krenu da rastu zubi to je nekim majkama signal da treba da prestanu sa dojenjem. Prva osoba koju ćete kontkaktirati povodom ovoga treba da bude pedijatar, ali to može da bude i neka stomatološka ordinacija u Beogradu, ako tu živite ili u bilo kom drugom mestu. Smatra se da neke majke samoinicijativno tada prestaju da doje svoje bebe, a onda po pravilu dolazi do blagog slabljenja imuniteta kod beba, te dolazi do različitih infekcija i može doći i do dijareje, koje je i te kako odgovorna za pelenski osip.

Nicanje zubića i dijareja kod beba


Kada rastu prvi zubi bebama tada se javlja i pojačano lučenje pljuvačke, što će vam potvrditi i u stomatološkoj ordinaciji. Tu pljuvačku beba guta i na taj način se malo remeti varenje, a bebama nije potrebno mnogo da im se poremeti varenje. Zato dolazi opet do dijareje i problema sa pelenskim osipom, koji je samo logična posledica sparne i vlažne sredine. I ovo nema veze sa higijenom, jer koliko god se vi trudili da to područije uvek bude suvo, jednostavno je nemoguće održavati područje uvek suvim i osip može nastati kao posledica svega ovoga o čemu smo pričali.

PROČITAJTE JOŠ: