Isidora Stanković
FaceBook
Isidora Stanković

FaceBook

Isidora Stanković, Foto: FaceBook

Srpska naučnica, doktorant biomedicinskih nauka koja radi i školuje se u SAD, objavila je na Facebook-u tekst u kojem je, pozivajući se relevantne naučne izvore objasnila zašto ne postoji razlog da strahujemo od novog soja korone, koji je najpre otkriven u Velikoj Britaniji, a već se proširio u nekoliko zemalja, izazvao je paniku širom Evrope.

Ovih dana novine se pune pričama o "novom korona virusu u Britaniji koji se čak 70 odsto brže širi". Šta su činjenice:

Novine vole senzaciju

Do danas je registrovano preko 12000 mutacija kod ovog korona virusa (SARS-CoV-2). Pre par meseci novine su isto kao danas bile pune naslova o D614G mutaciji i kako "dolazi kraj sveta" jer je virus mutirao. Naučnici su potom proučili ovaj mutant i pokazali da organizam stvara isti imuni odgovor kao kod prvobitnog soja virusa.

Virusi mutiraju

Svi organizmi mutiraju. Mutacija zvuči strašno ali promena u par "slova" genoma virusa koja se stvara mutacijom ne stvara i "novi virus" onako kako razmišljamo kada govorimo o virusu gripa. U genetici postoji nešto što se zove "selektivni pritisak" koji tera viruse da mutiraju i prilagode se sredini - kako se virus širi i cirkuliše, tako postaje bolji u širenju (ovome doprinosi i ponašanje ljudi). Zbog toga danas čitamo "širi se brže od poznatog koronavirusa". Ovo ne znači da i izaziva težu bolest.

Druga stvar, virusi postoje kao populacija - u svakom trenutku imamo nekoliko sojeva koronavirusa koji postoje istovremeno, u različitim razmerama. Kada se sekvencira genom virusa iz populacije, imaćemo dominantan soj i više drugih sojeva (mutanta) istog virusa. U UK, ovaj mutant soj postoji od avgusta, ali se u zadnjih nekoliko nedelja situacija izmenila što u virusnoj populaciji. što u ljudskoj (Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo poprilično opuštene mere, što je dovelo do više kontakata), što je dovelo da sada postane primarni.

Vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa

Vakcine stvaraju imunitet koji se zasniva na stvaranju repertoara antitela (poliklonalna antitela). Ovo znači da će antitela koja stvorimo moći da prepoznaju i da se vezuju za više delova proteina virusa, tako da pojedinačne mutacije nisu mnogo bitne.

korona

shutterstock

 Foto: shutterstock

Jedini način na koji možemo dobiti mutanta koji je otporan na vakcinu je da se osoba vakciniše i potom zarazi korona virusom koji usled "selektivnog pritiska" koji predstavlja imuni odgovor nekako opstane u organizmu i krene da mutira tako da izbegne naš imuni odgovor. S obzirom na sve što znamo o korona virusu, s obzirom da mutira mnogo, mnogo, mnogo manje nego virus gripa i s obzirom da vakcine stvaraju repertoar antitela, šanse za ovo su u domenu teorije i za ovako nešto će trebati u hipotetičkom scenariju mnogo godina.

Na kraju, ne sekirajte se još više o nekakvom "mutant virusu". To što mnoge zemlje otkazuju letove iz Velike Britanije je mera opreza izazvana visokim brojem slučajeva, plus preventivni oprez oko ovog soja virusa. Svakih par nedelja novine objavljuju vesti o nekom "novom mutantu", skoro je bila mutacija u Danskoj, sada u Velikoj Britaniji ...to je sve očekivano i nije razlog za brigu dok nauka ne pokaže da razloga za brigu ima.

Ako baš želite da brinete, treba biti zabrinut o popuštanju mera dok ljudi umiru, medicinari padaju, a cela Evropa zateže mere, dok mi biramo šta ćemo obući u najluđoj noći na Kopaoniku.

PROČITAJTE JOŠ: