Korona, Srbija
Vladimir Marković; Alo!
Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Foto: Vladimir Marković; Alo!

Korona u organizmu može da ostane i do tri meseca! Osoba može da nosi korona virus, a da to praktično i ne zna, da nema nikakve simptome kovida i da joj je PCR test negativan.

Srpski istraživači imali su slučajeve reinficiranih osoba, odnosno onih koji nekoliko meseci po preležanom kovidu imaju IgM antitela, koja pokazuju da upravo ima koronu. Iako su reinfekcije koronom retke, naši stručnjaci smatraju da je to uglavnom virus koji je ostao u organizmu još od prvog zaražavanja, a ne neki novi "pokupljen spolja".

Istraživači Instituta za primenu nuklearne energije INEP iz Beograda, koji se bave i utvrđivanjem trajanja imuniteta na koronu, imali su ispitanike kod kojih su se posle nekog vremena od preležanog kovida-19 pokazivala IgM antitela, koja ukazuju da ta osoba baš u tom trenutku ima koronu. Druga, IgG antitela pokazuju da je osoba ranije preležala koronu, a za analizu oba uzima se venska krv.

Negativan PCR ne znači da nema virusa
Dr Marija Gnjatović, istraživač u INEP, navodi da se IgM tela, koja pokazuju akutnu infekciju, otkrivaju i kod onih koji su preležali kovid. Ona navodi da to, ipak, nije za brigu jer te osobe ne razvijaju kliničku sliku kovida, bar ne težu, i nisu infektivne za okolinu.

"Virus ostaje u telu mesecima posle infekcije i negativan PCR test posle lečenja ne znači da delovi virusa nisu ostali u organizmu, IgM reinfekcije su retke, ali niko ne može da tvrdi da su i nemoguće. U većini slučajeva je to, ipak, 'drugi kovid', tj. reaktivacija ranije unetog virusa u telo. Organizam tih osoba se, iako se uoče IgM tela, sam izbori sa virusom, ne dođe do njegovog razmnožavanja, pa ga nema u nosu i ždrelu, i one nisu infektivne po okolinu", rekla je dr Gnjatović.

A upravo PCR test se radi iz brisa nazofaringealnog brisa, tj. brisa ždrela i nosa.

Korona

AP Photo/Jae C. Hong, File)

Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File)

Korona ostaje u organizmu do 12 nedelja

Prof dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, kaže da korona virus može da stoji u organizmu čak do 12 nedelja.

"Korona virus može da bude u organizmu dugo i nakon prestanka simptoma, i do 12 nedelja. Ali u toj fazi više nije opasan niti po nosioca, niti za okruženje. I to što se kod nekoga ko je preležao kovid-19 posle nekog vremena pokažu IgM antitela, govori o tome da je virus u organizmu još prisutan, odnosno da ima neki proces. Međutim, to ne znači da ste infektivni. Osoba koja ima koronu, virus može da prenosi 14 dana, takva su iskustva i zato je u svetu uglavnom primenjen model izolacije od 14 dana za obolele od kovida. Posle te dve nedelje virus ostane u organizmu, ali ne može da se umnožava, a time ni širi po organizmu. Onaj ko ga nosi nije infektivan i nije opasan po okolinu", objašnjava prof. Begović.

Profesorka navodi i da su slučajevi reinfekcije mogući i za sada zaista retki, da veruje da je u većini slučajeva reč upravo o opstanku virusa u organizmu, ali da će buduće studije i istraživanja tek pokazati šta je zaista tačno.

"Svega godinu dana prošlo je od pojave prvo slučaja sars-CoV-2, a mnogo manje od početka istraživanja. Apsolutno nije isključeno da ponovo možete da se inficirate korona virusom. Tek sad se pojavljuju osobe koje su reinficirane, ali koliki procenat ljudi se zaista ponovo inficirao i da li to treba da nas zabrinjava, odgovor će dati neke buduće studije".

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

penzioner

26.11.2020 09:04

Kod mene je vec sest meseci pa ni ta ta vasa konstatacija nije definitivna