RIZNICA VITAMINA ZA PREPOROD ORGANIZMA Jedna čaša soka od cvekle na dan uspešno rešava ovih 7 zdravstvenih tegoba!

Ova lekovita biljka je prava riznica vitamina i može da preporodi organizam

CVEKLA, POVRĆE, VITAMINI, ŠEJK
Foto: Shutterstock, ilustracija

Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

 

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Snižava krvni pritisak

Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak.

Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.

NAPITAK KOJI MENJA ŠAKU LEKOVA Čisti jetru i creva, a upotrebom sode bikarbone i limuna smanjuje se mogućnost razvoja kancerogenih ćelija!

Cvekla, napitak, sok
 Foto: Shutterstock

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.

Poboljšava izdržljivost

Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost.

Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata posle konzumiranja cvekle.

OŽILJCI ZA CEO ŽIVOT Majka dozvolila sinovima da se tetoviranju kanom na moru: Posledice su bile strašne, vrištali su od bolova!

Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

 


Podstiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cvekle sprečava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

Pomaže kod hroničnih bolesti

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspešno bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući upale u telu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

JESENJA KRALJICA POMAŽE VAŠEM ZDRAVLJU Čisti organizam od toksina, čuva od artritisa i snižava holesterol! Posebno je dobra za muškarce!

Srčani udar
 Foto: Shutterstock

Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima - poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.

Kuhinjsko posuđe koje skuplja najveći broj bakterija i narušava zdravlje je upravo ovo!

AUTOR: Hayat/M.M. DATUM I VREME: 03.11.2019. 09:00 Neke predmete koje koristite kod kuće morate hitno izbaciti iz upotrebe Foto: Shutterstock, ilustracija Kao i sve drugo u vašem domu, i kuhinjsko posuđe, aparati i druge pomoćne spravice imaju svoj rok trajanja, posle kojeg bi ih trebalo zameniti novim.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi