Vakcina
AP Photo/Oded Balilty
Vakcina

AP Photo/Oded Balilty

Foto: AP Photo/Oded Balilty

Novo naučno ispitivanje otkriva kako bi svi koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa trebalo da urade dve stvari pre vakcinacije, koje bi navodno mogle da poboljšaju njenu efikasnost.

DA LI STE SPREMNI DA SE VAKCINIŠETE?

 

Ova studija, koja bi trebalo da bude objavljena u Perspectives on Psychological Science, ukazuje da dva danas veoma učestala stanja, stres i depresija, mogu da umanje imuni odgovor na vakcinu protiv korona virusa i dovedu do skraćene imunosti na virus. Sa druge strane, stručnjaci sa Univerziteta Ohajo, koji su sproveli studiju, otkrili su i da postoje dve aktivnosti koje bi mogle da povećaju imuni odgovor, čak i kod osoba koje pate od depresije i horničnog stresa, a to su spavanje i vežbanje, piše Bestlifeonline.

"Da, moguće je da radite neke jednostavne stvari i da tako poboljšate inicijalnu efikasnost vakcine", objašnjava Dženis Kikolt Glaser, jedna od autorki studije i direktorka Instituta za bihevioralna medicinska istraživanja na Univerzitetu Ohajo.

vakcina

shutterstock

Foto: shutterstock

"Dobar san je povezan sa generacijom uspešnog odgovora i na druge vakcine, uključujući i onu za grip, ali i za hepatitis A i B", tvrdi dr Spenser Krol, specijalista interne medicine.

"Sa druge strane, nedovoljno sna može dovsti do oscilacija u imunom procesu koji je važan za proizvodnju antitela", objašnjava dalje Krol.

Fizička aktivnost u periodu koji prethodi vakcinaciji može da pomogne da vam imunitet bude jači nakon vakcine, tvrdi doktor.