Drugarice, druženje, žene, devojke
Foto: Shutterstock
Drugarice, druženje, žene, devojke

Foto: Shutterstock

Foto: Foto: Shutterstock

Pre nego što krenemo sa ostalim negativnim osobinama, da razjasnimo zašto ova ima čak tri puta više glasova od sledeće i 10 puta više od poslednje navedene mane.

1. Neodgovornost

Naime, kako nam je objasnio psihoterapeut Zoran Milivojević, ujedno i stručnjak za emotivne odnose, ženama je važno da uz sebe imaju odgovornog muškarca kao partnera na koga mogu da se oslone ili kom mogu da prepuste neke svoje obaveze onda kada one nisu u stanju da ih obave.

"Priča o odgovornosti je zapravo priča o obavezama, to jest o dužnostima koje je neko preuzeo. Nekada su te dužnosti proizlazile iz same društvene uloge muškarca, ali danas kada su se tradicionalne uloge raspale, ne treba očekivati da se neke stvari podrazumevaju samo zato što je neko muškarac", napominje Milivojević.

Danas je potrebno praviti psihološke ugovore kojim se definišu pravila i obaveze unutar odnosa dvoje ljudi. Zato one žene koje očekuju da će muškarac samo zato što je muškarac da preuzme neke obaveze, greše, jer je prvo potrebno da sa njim te obaveze "ugovore", a onda protestuju ako se ne drži ugovora koji je sam prihvatio i sa kojim se složio, savetuje Milivojević.

2. Ne pristaju na kompromise.

Ova mana je dobila 2.071 glas.

Konfikti, to jest situacije kada ona želi jedno, a on to ne želi ili želi nešto drugo, uvek su problem u vezama. To je, kako tvrdi naš sagovornik, naročito problem ako neko od njih svoju želju povezuje sa ljubavlju i razmišlja:

"Ako me voliš, ispunićeš ovu moju želju, a ako mi ne ispuniš ovu želju, onda me ne voliš, pa onda ne volim ni ja tebe. Zato je veština pregovaranja veoma važna u vezama. Problem nastaje onda kada muškarac veruje da mora da istrajava na svome jer u slučaju da popusti ili da pristane na neki kompromis postaje "papučić" ili "krpa". Zato muškarci često mešaju tvrdoglavost sa dominacijom u vezi.

lenjost, brza hrana

Profimedia

Foto: Profimedia

 3. Lenjost

Ova mana jačeg pola na našem sajtu "pokupila " je 6.001 glas.

"Lenjost je osobina onih ljudi koji ne žele da rade stvari koje su korisne, ali su im neprijatne. Muškarci često misle da je dovoljno da ispune one obaveze koje su sami preuzeli, tako da pružaju otpor prema onim obavezama koje partnerka misli da bi trebali da ispune. To su situacije u kojima oni izbegavaju konfikt, tako što su pasivno agresivni i što ponavljaju: 'Kasnije ću', 'Sutra ću', što se pretvara u stalno odlaganje takvih obaveza", pojašnjava psihoterapeut i dodaje da to odlaganje partnerke tumače kao lenjost, a da je u stvari u pitanju otpor i drukčije viđenje prioriteta.

On se slaže sa ženama u tome da su u odnosu na muškarce iz nekih drugih severnijih država, naši muškarci skloni lenjosti, ali ujedno ističe i druge osobine koje se smatraju vrlinama, kao što su duhovitost, kreativnost, sklonost zabavi, toplina...

4. Nedoslednost je slična neodgovornosti. Ovde ponovo mislimo na situaciju kada neko ne uradi ono što je obećao, pa odlaže u nedogled.

Ovde se često krije konfikt koji muškarac izbegava, pa kaže da će nešto uraditi, ali mu se to ne radi, tako da onda "zaboravi" ili na neki drugi način sabotira stvar, dodaje Milivojević.

5. Slaba komunikacija

Kako objašnjava naš sagovornik, muškarci i žene drukčije doživljavaju bliskost. Žene žele da razgovaraju o svemu što im se događa, uključujući i komentare o ljudima koje zajednički poznaju. Muškarci žele da razgovaraju o "unutrašnjim stvarima" unutar veze, a "spoljašnje teme" ih ne zanimaju. Žene onda često navaljuju jer žele da ostvare bliskost, dok se muškarac povlači jer to doživljava kao gnjavažu.