EVO ZAŠTO JE ZARAŽENA BEOGRAĐANKA UŠLA U PUN AUTOBUS: Nažalost nije jedina, ali mnoge će šokirati razlog
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Srbiju je iznenadio slučaj žene koja je ušla u prevoz iako je znala da ima korona virus, pa joj je pozlilo i morala je da je zbrine Hitna pomoć.

Zbog čega dolazi do ovakvog svesnog izlaganja riziku sebe i drugih? Brojke vezane za korona virus u Srbiji rastu, oborili smo crni rekord, a stručnjak kaže da odgovor na ovo pitanje leži u negiranju postojanja stvarne opasnosti.

"Postoje ljudi koji misle da ovo 'nije ozbiljno', da će paziti i voditi računa da ne zaraze nikog. Malo ko želi zaista nekoga namerno da inficira, to bi već bila psihoza", objašnjava za "Kurir" psihijatar dr Ivica Mladenović.

"Kod većine je ključan taj mehanizam negacije, kao i mehanizmi minimiziranja i racionalizacije. Koliko će se neko ponašati odgovorno zavisi od edukativnog i intelektualnog nivoa, kao i sistema vrednosti, ali psihološka podloga su upravo ova tri mehanizma. Ovi mehanizmi, inače, nas štite od drugih opasnosti, ali nam se ponekad obiju o glavu kada, kao što je sada slučaj, dovodimo u opasnost druge ljude", objasnio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading