SRBI JE JEDU KAD SU BOLESNI  Šta je istina, a šta zabluda o supama iz kesice
Foto: Shutterstock

Supa ili čorba su bitan deo obroka. Postavlja se pitanje da li je bolje da kuvamo sat, dva domaću supu ili je brže rešenje supa iz kesice. Doživljavamo je kao infuziju tokom prehlade, iako njen sastav nije dobar po zdravlje.

U trgovinama možete naći različite vrste supa, od onih sa rezancima, komadićima mesa, krem supe, pa do onih sa knedlama. Instant supe su česta tema, pa iako imaju i negativne karakterisitke, postoje i dobre strane ovog jela.


Istina je da sastav supa iz kesice nije dobar za ljudsko zdravlje, pre svega zato što ove supe sadrže dosta soli, zatim rezanci od belog brašna, drugim rečima, dosta ugljenih hidrata, a poseban problem su ozloglašene trans masti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Istraživanja su potvrdila da ljudi koji konzumiraju velike količine veštačke supe imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u poređenju sa onima koji ih jedu ređe.

Zato je najviše kriv visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli oštećuje ćelije i ubrzava zapaljenske procese u organizmu. Ovi loši efekti su pronađeni kod ljudi koji su jeli supu iz kesice dva puta nedeljno.

Za razliku od ovoga, česta konzumacija, umerena konzumacija nije opasna, pa se ove supe preporučuju čak i osobama koje imaju prehladu, povišenu telesnu temperaturu, dijareju i povraćanje, jer su dobar izvor tečnosti koja nadoknađuje izgubljene elektrolite.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading