ZBOG JEDNE GREŠKE KILOGRAMI SE VRAĆAJU Farmaceutkinja otkriva kako zdravo smršati, ali bez gladovanja
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Podaci govore da je u Srbiji svaka peta osoba gojazna, dok je svaka treća na pragu da postane. Kako bi se stalo na put bolesti sa visokom stopom smrtnosti, postoje rešenja!

Ali, ona ne treba da budu instant, jer kako napominje farmceutkinja Marija Bursać za RTS - gojaznost je kompleksan problem kome se pristupa multidisciplinarnim lečenjem.

"Instant rešenja nikako nisu dobra, jer kad god osoba sa viškom kilograma pokušava da drži neki vid dijete koja ima veliki kalorijski deficit, gde je prisutno veliko gladovanje, ili je zahtevna za pripremu, praksa je pokazala da se kilogrami vraćaju kada prestanemo sa dijetom. Zato se preporučuje zdravo mršavljenje", rekla je farmaceutkinja Marija Bursać.

Ističe da je gojaznost kompleksan problem kome se pristupa multidisciplinarnim lečenjem. Uvek se prvo kreće od promena životnih navika pacijenta.

"Pacijent treba da počne da se hrani zdravo, uz određeni kalorijski deficit koji nije veliki, ne sme biti gladovanja. Mora da poveća fizičku aktivnost, a često je potrebna i psihološka podrška. Sledeći korak u lečenju gojaznosti je uvođenje terapije za gojaznost, a krajnja instanca je barijatrijska hirurgija", rekla je farmaceutkinja.

Ističe da se u poslednje vreme dosta priča o uzimanju leka koji je indikovan za dijabetičare. Bitno je da lekove prepisuju lekari uz lekarsko praćenje pacijenata.

"Gojaznost je postala jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice, ne samo u  Srbiji. Sve je veći broj bolesti vezanih za gojaznost, pa je važno preduzeti korake u lečenju. Napravljen je Nacionalni vodič i treba uključiti sve institucije društva", navela je Marija Bursać, farmaceutkinja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading