FARMACEUTKINJA OTKRILA SVE O LEKU KOJI JE ZABRINUO SRBE Tvrde da menjaju ponašanje ali evo šta je ključno
Foto: Printscreen/tv prva

Jedan od najčešće konzumiranih lekova na svetu, paracetamol, mogao bi da ima čudno neželjeno dejstvo, tvrde američki istraživači. Oni koji ga piju skloniji su rizičnom ponašanju, opušteniji i manje empatični. Da li je ovo istina i da li bi trebalo da prestanemo da ga pijemo, otkriva farmaceutkinja Tanja Ćirić.

Ona je u "Jutru" na Prvoj objasnila da je paracetamol jedan od najbezbednijih lekova koji se nalazi na tržištu, ali da može da bude toksičan samo u jednom slučaju. Važno je da ljudi znaju kako se pije, da ne bi uneli dozu koja dovodi u opasnost. Poznato je da se ovaj lek pije u Srbiji zbog prehlade i bolova, zbog čega su se mnogi zabrinuli.

"Malo su nas bacili u razmišljanje, ali paracetamol je svakako najbezbedniji lek na tržištu koji koriste i trudnice, dojilje, deca, naravno, u određenoj dozi koja je namenjena za određeno godište. Nema nikakvih razloga da se populacija zabrine za upotrebu ili da prekine sa konzumacijom. To je različit dijapazam bolova i temperature, on ima zaista bezbedan profil i našao je svoje mesto na tržištu", rekla je Tanja i objasnila kako se pravilno pije:

"Kao i za svaki lek koji u većoj dozi postaje toksičan, takav je slučaj i sa pracetamolom. Četiri grama ovog leka izazvala bi hepatotoksično dejstvo. Ne sme da se prekorači dnevna doza. Znači, dnevna doza od 500 mg može da se upotebljava maksimum četiti puta na dan, odnosno na šest sati dve tabletice. Apsolutno je bezbedan, ali četiri sata treba da prođe između dve doze", objasnila je farmaceutkinja.

Podsetimo, u studiji o uticaju leka, oni koji su uzimali paracetamol, ocenili su aktivnosti kao što su noćne šetnje nebezbednim krajem, skakanje padobranom, bandži skokove i započinjenje nove karijere u 30-im godinama, kao manje rizične od učesnika koji su uzimali placebo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading