PRAVE PUSTOŠ U NAŠEM TELU Gastroenterolozi otkrili koju hranu nikada neće jesti
Alo

Vodeći stručnjaci za gasove, nadimanje, rak debelog creva i druge probleme sa varenjem otkrili su hranu koju nikada ne bi jeli, a neke od njih bi vas mogle iznenaditi. Iako ste mogli očekivati da će se neke namirnice naći na listi, uključujući duboko prženu ribu i piletinu i prerađeno meso, druge - kao što su proteinske pločice - su neočekivane.

Ova hrana može dovesti do nadimanja, gasova, nelagodnosti i još gore: akutnih zdravstvenih problema.

 

Dr Harmoni Alison: Proteinske pločice

Jedna od najneobičnijih namirnica na listi bio je izbor proteinskih pločica dr Harmoni Alison. "Nikad ne jedem proteinske pločice. Oni imaju tendenciju da budu visoko obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su od nepoznatih materija", rekla je dr Alison, gastroenterolog iz medicinskog centra Tafts, za Huffington Post.

Rekla je da je daleko bolje da proteine dobijate iz drugog izvora hrane kao što je šolja mleka, porcija putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve.

Dr Reezvana Chovdhuri: Odrezak

Kada je u pitanju biftek, gastroenterolog u Johns Hopkins dr Reezvana Chovdhuri preporučuje da ga se gotovo u potpunosti klonite.


"Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog creva i polipa debelog creva", rekla je ona za publikaciju. Ako ćete jesti ovu hranu, najvažnije je zapamtiti koliko je važno. Ciljajte na ne više od 100 grama crvenog mesa dnevno, a idealno ne više od jednom nedeljno.

Gazirana pića i sokovi apsolutno su zabranjeni za skoro sve medicinare. Dr Simon C Matthevs, gastroenterolog u Johns Hopkinsu i član savetodavnog odbora Vivante Health-a, nije izuzetak.

"Iako mogu biti laki za korišćenje, ova pića su povezana i sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i bolesti srca“, rekao je on za Huffington Post. Doktorka je dodala da doprinose i nadimanju, refluksu i podrigovanju.

Dr Shilpa Grover: Beli hleb

Konačno, direktorka onko-gastroenterološkog programa u odeljenju za gastroenterologiju u Brigamu i Ženskoj bolnici dr Šilpa Grover rekla je da se u idealnom slučaju moramo kloniti belog hleba. Razlog za to je zato što su sve rafinisane žitarice loše za creva.

Prethodno je britanski nutricionista, koji radi u Sidneju Rupi Aujla podelio svoje tajne o ishrani i zdravlju.

Svakog jutra kada se probudi, dr Aujla sledi rutinu koja uključuje 30 do 45 minuta vežbanja - od istezanja i joge, do treninga snage i intervala visokog intenziteta (HIIT).

Ovo prati sa 700 ml vode i doručkom, ali ima dana kada posti do podneva. Objasnio je da su mu ručkovi često ostaci od prethodne noći - i prestaje da jede oko 20 časova.

Kada su grickalice u pitanju, oko 16 časova uživaće, crnoj čokoladi i sušenim bobicama voća.

Dan dr Rupi Aujle na tanjiru

Doručak: Ovas sa orasima, semenkama, svežim bobicama i čia začinima ili kajgana sa pestom od oraha i tamnim zelenilom.

Ručak: Ostaci kao što su slatki krompir, domaći falafel, listovi spanaća i bebi paradajz.

Večera: Pečene artičoke, sušeni paradajz, pinjoli, njoke sa kokosovim mlekom. Grickalice: Tamna čokolada i bobice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading