Drvo života: Tri zdravstvene prednosti moringe
Shuterstoock

Moringa oleifera je biljka koju često zovu “čudotvorno drvo”, ili “drvo života“, a poznato je da je moringa antioksidans – i to veoma jak. Vekovima se koristi zbog svojih lekovitih svojstava i zdravstvenih prednosti. Takođe ima antifungalna, antivirusna, antidepresivna i antiinflamatorna svojstva. Moringa sadrži razne proteine, vitamine i minerale. Važno je odmah napomenuti da ima i nekoliko poznatih neželjenih efekata, pa ljudi koji imaju redovne terapije, treba da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja ekstrakta moringe. Poznato je i da se ova biljka, u bilo kom obliku, ne preporučuje trudnicama.

Moringa može da snizi nivo šećera u krvi

Pored toga što je moringa antioksidans, nekoliko studija pokazalo da moringa može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Međutim, većina dokaza je zasnovana na studijama na životinjama. Postoji samo nekoliko studija zasnovanih na ljudima, i uglavnom su niskog kvaliteta. Jedna studija na 30 žena pokazala je da uzimanje 1,5 kašičice (7 grama) praha lista moringe svakog dana, natašte, tokom tri meseca smanjuje nivo šećera u krvi u proseku za 13,5 procenata. Druga mala studija na šest osoba sa dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama listova moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21 procenat. Naučnici veruju da su ovi efekti uzrokovani biljnim jedinjenjima kao što su izotiocijanati.

Ublažava upalu

Upala je prirodni odgovor tela na infekciju ili povredu. To je suštinski zaštitni mehanizam, ali može postati veliki zdravstveni problem ako se nastavi tokom dužeg vremenskog perioda. U stvari, trajna upala je povezana sa mnogim hroničnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i rak. Većina celog voća, povrća, bilja i začina ima antiinflamatorna svojstva. Međutim, stepen do kojeg mogu pomoći zavisi od vrste i količine antiinflamatornih jedinjenja koja sadrže. Naučnici veruju da su izotiocijanati glavna antiinflamatorna jedinjenja u listovima, mahunama i semenkama moringe. Do sada su istraživanja bila ograničena na studije na životinjama, tako da tek treba dokazati da li moringa ima slične antiinflamatorne efekte kod ljudi.

Moringa se koristi za snižavanje holesterola

Visok holesterol je povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Na sreću, mnoga biljna hrana može efikasno da smanji holesterol u krvi. To uključuje laneno seme, ovas i bademe. Studije zasnovane na životinjama i ljudima pokazale su da moringa može imati slične efekte na snižavanje holesterola.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Staša Liman

19.03.2023 22:50

Moringa je jako korisna biljka. Pominje se i u bibliji. Ja uzimam kubansku moringu