SRBA MASOVNO PATE OD ANEMIJE Evo šta je glavni krivac, nutricionista tvrdi da šaka ovoga najbrže podiže gvožđe
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvhappy

Sa nedostatkom gvožđa u krvi, tačnije anemijom susreću se mnogi. Održavanje ravnoteže hemoglobina je veoma važno za borbu protiv virusa i bakterija. A ukoliko na vreme ne ragujete i nešto ne učinite po tom pitanju mogli biste lako da narušite svoje zdravlje.

Nutricionista Strahinja Kukić za RTS "Ordinaciju" objasnio je glavne greške koje se prave, a dovode do anemije. Kao prvo, Strahinja se osvrnuo na omiljeni napitak mnogih Srba, a to je kafa.

"U osnovi naša najčešća navika jeste kafa posle obroka i u suštini kafa zna da spreči apsorpciju gvožđa, posebno ako se kombinuje sa mlekom i stvara lošu atmosferu u crevima", objasnio je nutricionista, a zatim otrkio drugu pogrešnu naviku. U pitanju je jedenje s nogu!

"Jedenje s nogu dovodi do toga da se ne luči dovoljno pljuvačke i želudačne kiseline koje su ključne za odvajanje gvožđa iz hrane i čuvanja vitamina B, tačnije vitamina B12", dodao je Strahinja.

Ukoliko mučite muku sa manjkom gvožđa u organizmu, evo koje namirnice su bogate njime: govedina, svinjetina, piletina, riba (losos, tuna, smuđ), morski polodovi

"Namirnice životinjskog porekla delovaće na sve parametre, te životinje imaju krv, a odatle mi uzimamo njihovu krv i apsorbujemo. Namirnice poput džigerice i govedine imaju u sebi B vitamine i imaju dovoljnu količinu gvožđa", istakao je nutrucionista.

S druge strane, prirodnim putem gvožđe možete da unesete u organizam i pomoću namirnica biljnog porekla kao što su: spanać i kelj, suvo voće (grožđe i kajsije), sočivo, pasulj, obogaćene žitarice i pirinač, cvekla.

Takođe, na pitanje koliko puta nedeljno treba da jedemo meso, nutricionista je objasnio da može i svakog dana, ali ne u ogromnim količinama: "Neka to bude veličine šake, dakle sto grama", rekao je on za kraj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading