Ublažite upalu tokom noći: Tri prirodna leka za zubobolju
Foto: Shutterstock

Dok ne svane da odemo kod zubara, kako bismo rešili problem, od pomoći mogu biti i neki kućni lekovi.

Ispiranje rastvorom slane vode

Jednostavno ispiranje rastvorom slane vode čest je kućni lek za zubobolju. Slana voda je prirodno antibakterijsko sredstvo, pa može smanjiti upalu. Pomaže i štiti oštećene zube od infekcije. Ispiranje slanom vodom takođe može pomoći u uklanjanju svih ostataka hrane.

Čaj od nane

Ispiranje usne duplje čajem od nane ili nanošenje kesica čaja na bolan zub može ublažiti zubobolju. Nana je bogata antibakterijskim i antioksidativnim jedinjenjima. Mentol je aktivni sastojak koji može blago utrnuti osetljiva područja i tako smanjiti bol.

Karanfilić

Eugenol je jedinjenje karanfilića koje deluje protivupalno, veruje se da se njegovom primenom može ublažiti zubobolja. Rezultati kliničkog ispitivanja iz 2015. godine pokazali su da su ljudi koji su nanosili eugenol na desni posle vađenja zuba imali blaže bolove. Eugenol deluje kao analgetik, što znači da umrtvljuje bolno područje. Potrebo je samleti karanfilić, pa dodati malo vode i napraviti pastu koja se aplikuje na bolno mesto. Nekada pomaže i samo blago žvakanje ili sisanje jednog karanfilića u blizini bolnog zuba. Ovaj kućni lek ne preporučuje se deci, jer je moguće da progutaju šiljasti karanfilić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading