STRUČNJACI POTVRDILI Ove male navike koje ukazuju na mentalni poremećaj
Foto: Shutterstock

Ne možete vršiti nuždu kad ima nekog u blizini

Ako ne možete vršiti nuždu kada ispred toaleta čujete glasove ili je neko sa vama u kupatilu, svakako niste jedini, ali verovatno ne znate da ovo stanje ima svoje ime u medicine, pareza. To predstavlja praktično strah od mokrenja i “paralizu” bešike u prisustvu drugih ljudi.

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju ili onikofagija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja koji se manifestuje opsesivnim grickanjem noktiju. Oko 45 odsto osoba uzrasta od 10 do 18 godina pati od onikofagije, a pretežno su u pitanju ženske osobe.

Histerični smeh

Zamislite situaciju šef vas kritikuje zbog ozbiljne greške, a vi osećate da ćete svakog časa prasnuti u smeh. Smirujete sebe, ali na kraju se na licu ipak javlja osmeh. Za njim ide glasniji, a zatim histerični smeh. U pitanju je sindrom snažnog izliva emocija. U ovakvoj situaciji osoba na stres odgovara potpuno suprotnom reakcijom nego što je logično.

Emocionalno stanje

Sigurno ste često slušali od prijateljica kako njihov partner nije dovoljno iskren, kako nikad ne priča o svojim iskustvima ili je potpuno “nedostupan” i čini se kako ga nije briga kako se ona oseća.

U dve trećine ovih situacija u pitanju je zapravo fenomen pod nazivom aleksitimija. Reč je o nesposobnosti čoveka da prepozna i rečima izrazi svoje emocionalno stanje, piše Avaz.

Intolerancija na zvukove

Svakoga neki zvuk iritira. Da li je to normalno ili ne, zavisi od vrste zvuka i jačine uticaja na vaš život. Mentalni poremećaj mizofonija je stanje kod kojeg normalni zvukovi izazivaju iritaciju. Za ljude koji pate od mizofonije, dovoljan je samo jedan takav zvuk, da ih izbaci iz takta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading