ŽENE BUDITE OPREZNE Devojka podelila kako izgleda kada nokti postanu žrtvom lošeg manikira
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže da im se sve češće javljaju pacijentkinje koje su ozbiljno obolele posle 'izlivanja noktiju'

Žene, budite oprezne jer sređivanje noktiju kod manikira može da izazove i rak kože, upozoravaju lekari!

Korisnica TikTok-a je nedavno podelila kako su joj nokti postali zeleni i kako izgleda kada nokti dobiju gljivičnu infekciju. Jedna devojka je odlučila da na svom TikTok profilu podeli video na kome je postala žrtva uobičajene greške u manikiru.

Na snimku možete videti nokte na kojima se ispod površine ispod akrilnog gela pojavila buđ – gel koji je veoma popularan kada je u pitanju nega noktiju. Akrilni nokti se nanose lepkom za nokte, a ako se radi sa ekstenzijama, veštačkim vrhovima za produženje nokta i puderom koji se lepi za nokat.

Simptomi melanoma nokta

 

* crne crte na noktima bez povrede
* otpadanje nokta
* tamnija koža oko nokta
* nokat koji krvari ili na kome se formira izraslina
* tanjenje, pucanje ili izobličavanje nokatne ploče
* svaka pega sumnjivog izgleda čiji je prečnik oko 6 milimetara

Nepravilno nanošenje ili podizanje i pukotine na akrilu mogu dovesti do opasne gljivične infekcije ako se vlaga zarobi između proizvoda i prirodnog nokta.

- U sve većem broju nam se javljaju pacijentkinje koje su ozbiljno obolele posle 'izlivanja noktiju'. Svako preterano tretiranje noktiju može biti štetno i opasno po zdravlje! Dovoljno je da idete jednom mesečno na manikir, da se površina turpija, izlaže lakovima, gelovima, raznim hemikalijama, pa da se ošteti površina nokta, ali i kože na prstima i šaci. Uz to, ukoliko saloni gde se izvodi manikir nisu uredni, a pribor nije sterilan, javljaju se infekcije, gljivična oboljenja, upale noktiju i kože ispod nokta i oko njega... A najgore od svega je i što se, pored svih ovih štetnih stvari, nokti i koža ruku izlažu UVA zračenju iz lampi za sušenje laka. Žene nisu ni svesne koliko je to sve opasno - kaže doktor Adamović. 

Preskakanje redovnog održavanja gela ili neuklanjanje proizvoda u potpunosti svakih nekoliko nedelja i samo ponovno nanošenje na vrh kada nokat izraste može biti mesto gde će se razviti gljivica.

Ovaj klip je za nekoliko dana prikupio više od 400.000 pregleda, a mnogi su je savetovali šta treba da uradi da bi oporavila nokte, a mnogi kritikuju osobu koja je ovoj devojci uradila manikir.

Lekari navode da ovaj slučaj nije toliko ozbiljan i da se uz određene preporuke može lečiti kod kuće, dok bi u slučaju bolnih i ozbiljnih infekcija morali da dođu u kliniku na detaljan pregled. Međutim, lekari navode da bi bilo najbolje izbegavati ovakav način uređenja noktiju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading