Nije samo začin: Iskoristite crni biber kao lek
Foto: Shutterstock

I sušene semenke i zrna bibera mogu efikasno da pomognu u lečenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora ali dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, bola u zubu zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može da pomogne i kod oporavka materice nakon porođaja. Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da reguliše nivo šećera u krvi. Delotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alchajmerove bolesti.

Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih lekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin. Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i prevencije depresije.

Čaj za mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška tečnosti

Potrebno:

  • mleveni biber (1/4 kašičice)
  • voda (2 šolje)
  • kurkuma (pola kašičice)
  • limunov sok (1 kašičica)
  • med (2 kašike)

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu i dodajte kurkumu i biber. Dobro promešajte i kuvajte 10 minuta. Procedite i sipajte u staklene šolje. Na kraju dodajte u svaku šolju med i limunov sok. Pijte po jednu šolju ujutru i uveče. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima.

Crni biber kao pomoć kod produktivnog kašlja

Potrebno:

  • sveže mleveni biber (1 kašičica)
  • med (1 kačičica)
  • 2 dl vode

Priprema:

Sipajte med i biber u šolju, i prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promešajte da se med sjedini i rastopi. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa još jednom promešajte. Popijte u više laganih gutljaja, a možete piti dve šolje dnevno. To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se pojača iskašljavanje.

Čaj za imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Potrebno:

  • biber (20 zrna)
  • kurkuma (1 kašika)
  • malo rendanog đumbira
  • voda (2.5 dl)
  • med (kašika)

Priprema:

Pomešati zrna bibera, kurkumu i đumbir, pa sve preliti kipućom vodom. Ostaviti poklopljeno da stoji petnaestak minuta. Procedite, i dodajte med. Ovaj čaj je prilično jak i ne bi trebalo da ga piju osobe sa probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading