Izazivaju nadutost: Ove dve namirnice nikako ne smete da kombinujete
Foto: Shutterstock

Jedna od kombinacija namirnica koja se često koristi kao brz izbor za doručak jeste spoj mleka sa bananom, posebno se pravi u ovsenim kašama, a prema ajurvedi ovaj miks bi trebalo izbegavati. Spoj banane i mlečnih proizvoda je ukusan, bogat nutrijentima, sladak i povoljan u raznim slatkim jelima, ali se u ajurvedi navodi kao greška u ishrani.

S jedne strane, mleko je bogato kalcijumom, proteinima, zdravim mastima i vitaminima B, a banane su bogate vlaknima, kalijumom i magnezijumom. Međutim, stručnjaci iz ajurvede smatraju da to može biti problematično. Lekari kažu da će ova kombinacija verovatno uticati na proces varenja, pa čak i ugroziti kvalitet spavanja. Lekari kažu da ako neko želi da jede bananu nakon što popije mleko, preporučuje se čekanje 20 minuta da bi se sprečili neželjeni efekti.

Takođe, u ajurvedi mleko i banana zajedno se ne savetuju osobama sa alergijama ili astmom jer sluz može izazvati poremećaje disanja. Ukazuju i na probavne probleme koje kombinacija mleka i banane može izazvati, posebno kada je reč o nadimanju, gasovima u stomaku i potencijalnoj dijareji.

U ajurvedi se smatra da je kombinacija mleka i banane teška za želudac i da opterećuje organizam. Preporučujuje se da između konzumiranja ove dve namrince pravite razmak od 20 minuta. Ukoliko ipak u nekom jelu treba da pomešate mlečni proizvod sa bananom, prema ajurvedi je bolji izbor jogurt od mleka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading