TENISKI LAKAT Iako ne izaziva ozbiljne dugoročne probleme, reč je o stanju koje treba lečiti
Foto: Shutterstock

 

Kod osoba koje ga imaju, bol je, sa spoljašnje strane lakta, a kasnije se može pojaviti i duž mišića podlakta što dovodi do slabljenja funkcije šake i prstiju, a samim tim i otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti - rukovanje, otključavanje vrata, nošenje  predmeta…

Spada u grupu profesionalnih sindroma. Sportovi koji su rizični za nastanak ovog sindroma su tenis, kuglanje, golf, hokej, bacanje koplja, bodibilding. Javlja se i kod stomatologa, hirurga, zidara, muzičara, daktilografa, kod nošenja teškog tereta, ali i zbog preterane upotrebe kompjutera, te usled prinudnog položaja šake na mišu.

Lečenje

Lečenje treba započeti što ranije, od pojave prvih simptoma. Pogrešno je ignorisati početne simptome i nastaviti sa fizičkim aktivnostima. U suprotnom dobiće hroničan karakter, doći će do kalcifikacije i degenerativnih promena.

TENISKI LAKAT Iako ne izaziva ozbiljne dugoročne probleme, reč je o stanju koje treba lečiti

 

 

 

Rehabilitacija ima tri faze

U prvoj fazi radi se na smanjenju bola, otoka i zapaljenja primenom različitih agensa fizikalne terapije. U početnoj fazi bi trebalo poštedeti ruku od većih fizičkih aktivnosti, izbegavati bolne pokrete, te prekinuti sportske aktivnosti. Pošteda može trajati od dve do šest nedelja

U drugoj fazi se radi na povećavanju elastičnosti i  mišićne snage statičkim, a kasnije dinamičkim vežbama.

U završnoj fazi se započinje s uvežbavanjem specifičnih pokreta za određenu vrstu sporta ili za posao  kojim se pacijent bavi.

Prevencija

Uloga prevencije izuzetno je važna, kako kod sportista tako i kod ljudi koji se bave drugim profesijama. Sprovodi se individualno, a zadaci su uklanjanje ili ublažavanje predisponirajućih faktora i izbegavanje grešaka u treningu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading