Jača imunit i ublažava bolove u stomaku: Iskoristite lovorov list kao lek
Foto: Shutterstock

Lovor ili lorber, lovorika, zelenika… u starom veku smatrala se za sveto drvo. 

Lovorov list ima brojne zdravstvene prednosti. Dok dodaje minimalne kalorije, lovorov list povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata u jelu. Neke značajne zdravstvene prednosti lovorovog lista su:

  • poboljšanje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, a poznato je da ovi vitamini podržavaju zdrav imuni sistem
  • čaj od lovorovog lista može da pomogne i ublaži bolove u stomaku
  • čaj je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu.

Studija iz 2014. je istraživala da li ekstrakt lovorovog lista može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Otkriveno je da je, zajedno sa osam drugih tradicionalnih lekovitih biljaka, lovorov list bio u stanju da smanji količinu ureaze u telu. Ureaza je enzim koji, kada je van ravnoteže, može dovesti do nekoliko gastričnih poremećaja, uključujući kamen u bubregu. 

Lovorov list sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva. Ovi efekti su se pokazali protiv Staphilococcus aureus, Staphilococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocitogenes, Salmonella tiphimurium i Staphilococcus aureus, koji su svi uzročnici bolesti koje se prenose hranom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading