Idealan napitak za hladne dane: Kakav efekat zeleni čaj ima na organizam?
Foto: Shutterstock

Nutricionisti su složni da je svakodnevno ispijanje čaja jedna od navika koja može da ima brojne benefite po zdravlje. 

Ipak, šta se dešava u vašem organizmu ukoliko svakodnevno ispijate zeleni ili crni čaj?

Unećete više fitonutrijenata

Čajevi su bogati nutrijentima koje mnogi drugi napici poput kafe ne sadrže. Međutim, čajevi sadrže razne fitokemikalije i fitonutrijente jer se prave od različitih vrsta biljaka.

U pitanju su hranljive supstance u biljkama koje proizvode određenu biološku aktivnost i pomažu očuvanju ljudskog zdravlja na mnogo različitih načina, na primer preko antioksidansa, u obliku borbe protiv određenih alergija, smanjenja rizika od nekih vrsta karcinoma i borbe protiv starenja.

Ubrzavanje metabolizma

Određeni čajevi su namenjeni za ubrzavanje metabolizma i njegovo vraćanje u ravnotežu.

Istraživanja su dokazala da je u tome naročito efikasan zeleni čaj, poznat po svom izuzetno pozitivnom efektu na zdravlje, što je direktno povezano sa regulisanjem nivoa glukoze i kontrolisanjem telesne težine.

Manje upalnih procesa u telu

Čaj je poznat po svojim protivupalnim svojstvima, a to se posebno može osetiti ako ga pijete svaki dan, pogotovo zeleni ili crni čaj.

I istraživanja su potvrdila da konzumiranje zelenog i crnog čaja može da ima ogroman efekat na smanjenje upala u crvenim krvnim ćelijama.

Ljudi koji boluju od lupusa, a koji su svakodnevno konzumirali zeleni čaj tokom 12 nedelja, smanjili su upalne procese u telu, pokazala su istraživanja.

Češće ćete ići u toalet

Neke vrste čajeva podstiču na češće odlaske u toalet, a diuretski efekat posebno se oseti kod čaja od maslačka, zelenog čaja, čaja od ječma i čaja od hibiskusa.

Čaj sa diuretskim svojstvima često se preporučuje ljudima koji imaju probleme sa bubrezima, dijabetesom ili određene srčane probleme.

Međutim, preporuka je da takve čajeve ne bi trebalo konzumirati nakon 16 časova upravo zbog diuretskog efekta koji bi mogao da rezultira celonoćnim odlascima u toalet. 

Lakše ćete kontrolisati telesnu težinu

Brojna istraživanja dokazala su pozitivan efekat svakodnevne konzumacije zelenog čaja na održavanje zdrave telesne težine.

Učesnice u istraživanju koje je trajalo 12 nedelja zabeležile su znatan gubitak kilograma i masnog tkiva u području stomaka uz konzumiranje zelenog čaja svaki dan. 

Zeleni čaj inače povećava nivo energije, kontroliše metabolizam i pomaže u proizvodnji lipida, pa se zbog toga smatra najboljim napitkom ukoliko želite da smršate. 

Da li postoje nuspojave svakodnevnog ispijanja čaja?

Kako kažu istraživanja, svakodnevno ispijanje čaja nema nuspojava, jedino je preporuka da ograničite konzumiranje na maksimalno tri šoljice dnevno.

Isto tako, trebalo bi da izbegavate da pijete čaj prekasno tokom dana ukoliko sadrži kofein. 

Komentari (0)

Loading