RUKOLA Salata za pobednike
Schutterstock
 

Popularna salata, čiji listovi podsećaju na listove maslačka i nalazi se na jelovniku gotovo svakog pobornika zdrave hrane, koristila se još u starom Rimu kao začin, a nekada davno u Rusiji od nje se kuvao lekoviti sirup, koji je pomagao pevačima da brzo oporave glas. Rukola ima svojevrsnu aromu i gorkasto-orašasti ukus. U svežem obliku dobra je za salate od povrća, daje pikantnost jelima od mesa i divljači, a može se dodati u supe i jela od mahunarki. Zanimljiva je činjenica da rukola poboljšava ukus jela od ribe jer u potpunosti ublažava njen specifičan miris.

BLAGOTVORNA DEJSTVA

Rukola blagotvorno utiče na varenje, deluje diuretski, ima antibakterijsko dejstvo. Zbog velike koncentracije vitamina K i kalcijuma, čuva kosti i zube. Korisna je u periodu dojenja, doprinosi detoksikaciji, jačanju imunog sistema i normalizaciji metabolizma vode i soli. Utiče na poboljšanje krvne slike i utiče na regulaciju šećera u krvi, ali i na ubrzanje metabolizma. Budući da obiluje celulozom, postiže se osećaj sitosti. Pogoduje osobama s gastritisom i čirom.

ŠTETNA DEJSTVA

Veoma je bogata fitoncidima, što je dobro, jer se oni lako bore s bakterijama i gljivicama, ali upravo zbog fitoncida može izazvati alergijsku reakciju, posebno kod osoba koje loše podnose repu i rotkvice. S rukolom ne treba preterivati kod kolitisa, oboljenja bubrega i jetre u akutnoj fazi.

RUKOLA Salata za pobednike

Schutterstock

 

 

Salata s cveklom i sirom

Sastojci:

500 g cvekle

100 g mladog sira

50 g oraha

1 očišćeni nar

1 kašika limunovog soka

maslinovo ulje

so, biber

 

Priprema:

Dobro operite cveklu, kuvajte je neoljuštenu ili je pecite u rerni dok ne omekša. Oljuštite je i narendajte. Dodati komadiće sira, mrvljene orahe, očišćeni nar i dresing od maslinovog ulja i limunovog soka s biberom,

 

 

Zimska salata

Sastojci:

2 šake sveže rukole

1/2 šake sirovog suncokreta

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike pavlake sa 12% mlečne masti

1 čen belog luka

so

 

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i mutite dok se sve ne ujednači. Čuvajte u teglici u frižideru.

 

 

Salata od rukole i urmi
Sastojci:

100 g rukole

2 tvrde urme

3 kašike oraha

1/4 čaše pirinčanog sirćeta

maslinovo ulje

so, biber

 

Priprema:

Iseckajte urme i prepecite orahe. Izmešajte rukolu, orahe i komadiće urmi. Napravite preliv od sirćeta, ulja i začina, pa začinite salatu.

 

 

Čorba od rukole

 

Sastojci:

2 kašike putera

200 g rukole

150 g mladog luka

2 kocke supe od povrća

1 jaje

2 kašike kisele pavlake sa 12% m. m.

1 kašičica integralnog brašna

so, biber

 

Priprema:

Na puteru izdinstajte iseckani mladi luk, dodajte rukolu. Nakon par minuta, dodajte supu, so i biber. Kad supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta. Umutite jaje, kiselu pavlaku i integralno brašno štapnim mikserom i ulijte u čorbu. Služiti uz prepečen hleb.

 

 

Detoks smuti

Sastojci:

1 banana

1 šaka rukole

4-5 kolutova krastavca

200 ml grčkog jogurta

 

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i mutite do kremaste ujednačene mase. Pred serviranje po ukusu dodajte sirovi badem, lešnik ili indijski orah.

 

Losos s prokeljom i rukolom

Sastojci:

300 g filea lososa

100 g rukole

200 g prokelja

sok od jednog limuna

1 kašičica soli

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica belog luka u prahu

 

Priprema:

File lososa skuvajte na pari ili ispecite na foliji, te iseckajte sitno. Povrće operite i takođe iseckajte, a rukolu ostavite celu. Iscedite preko svega limunov sok, dodajte so, maslinovo ulje. Servirajte ohlađeno uz basmati pirinač ili prepečen integralni hleb.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading