Prirodno rešenje: Četiri čaja koja pomažu kod urinarnih infekcija
Foto: Shutterstock

Urinarne infekcije su čest zdravstveni problem koji jednako pogađa decu i odrasle, a spadaju u najneprijatnije tegobe. Prate ih bolovi i peckanje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje, nakon za pražnjenjem bešike bez pojave urina, promena boje urina i krv u njemu, povišena temperatura itd.

Najčešći izazivači su bakterije Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, vrste iz roda Enterobacter, ali problem mogu da naprave i neke stafilokoke, streptokoke, enterokoke, virusi i gljivice poput kandide.

Zbog ovih tegoba obavezno se javite lekaru, koji će vam propisati terapiju prikladnu za vaše potrebe, a tome možete dodati i neko prirodno sredstvo koje je dokazano efikasno protiv infekcije urinarnog trakta.

Zeleni čaj

Ovaj čaj, koji se često naziva najzdravijim na svetu, dobije se od listova biljke Camellia sinensis i vekovima se koristi kao pomoć u lečenju raznih tegoba, a vrlo je efikasan i kod upala bešike. Ima vrlo bogat sastav, a obiluje polifenolima, koji imaju snažno antimikrobno i protivzapaljensko dejstvo.
On deluje i kao diuretik, što znači da podstiče mokrenje, pa tako ubrzava pročišćavanje bešike i smanjuje upalu.

Uz to, sadrži i apigalokatehin, koji se izlučuje u urin i tamo deluje na samo infekciju, a pokazao se delotvornim kada je infekcija izazvana Ešerihijom okli. Prema nekim istraživanjima, kada se pije u antibiotike, zeleni čaj pojačava njihovo dejstvo.

Čaj od kukuruzne svile

Pored toga što je poznat prirodni diuretik, kukuruzna svila je bogata antioksidansima, zbog čega je efikasna u uništavanju bakterija u urinarnom traktu. Posebno je značajna jer umanjuje bol pri mokrenju. Dve kašike niti kukuruzne svile prelijte s pola litra vruće voće (ne vrele!), ostavite poklopljeno pet minuta, pa procedite.

Uvin čaj

Uva je lekovita biljka koja deluje snažno u borbi protiv upala moćnih kanala i bubrega, a njen čaj priprema se tako što se dve kašike suvog lišća uve prelije s pola litra ključale vode i ostavi da odstoji poklopljeno 15 minuta. zatim je potrebno procediti čak i popijte svež, i to triput dnevno.

Čaj od brusnice

Ovaj čaj najčešće se preporučuje pacijentima koji se bore proitiv urinarnih infekcija jer brusnica sprečava nove bakterije da užu u urinarni trakt i one koje su već u njemu ne dopušta da opstanu, a uz to deluju kao prirodni antibiotik zahvaljujući hipuričnoj kiselini. Trideset grama svežih brusnica stavite u pola litra prokuvane vode, poklopite i ostavite da odsoji pet do deset minuta, pa procedite i pijte odmah. Imajte na umu da ne bi trebalo piti čaj od brusnice duže od dve nedelje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading