POVEĆAVA RIZIK OD INFARKTA Kardiolog upozorio koje napitke nikako ne smemo piti, naročito leti
Foto: Alo.rs

Iako mislimo da nam prija i da nas rashlađuje, dejstvo čaše hladne vode nije baš dobro i već neko vreme zabrinjava stručnjake. Neke studije su pokazale da hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet. Pored toga, ona sužava krvne sudove, što može dalje dovesti do nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

"Jedna čaša hladne vode donosi više štete nego koristi. Može biti posebno opasna za srčane bolesnike", otkrio je dr Svetislav Mališić.

On je istakao da hladna voda u velikim količinama može biti kobna po ovu grupu ljudi, kao i da obavezno obrate pažnju na simptome poput bola u grudima, nesvestice, nepravilnog rada srca.

"Prolaskom kroz jednjak moguće je da voda toliko rashladi srce da dovede do srčanog udara. Srčanim bolesnicima preporučuje se uzimanje blago rashlađene tečnosti koja se pije stalno i pomalo", rekao je kardiolog za Informer.

Osim toga, ukoliko osoba ne uzima dovoljno tečnosti tokom vrućina, može da dođe i do dehidratacije, odnosno do gubitka tečnosti i minerala u organizmu. To je posebno opasno ako imate probleme sa srcem.

"Poremećaj ravnoteže elektrolita i kalijuma povećava rizik od infarkta na tropskim vrućinama. Zato bi srčani bolesnici trebalo tokom leta da uzimaju najmanje dva litra blago rashlađene tečnosti tokom dana i to stalno pomalo, kao što sam već naglasio", objasnio je dr Mališić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading