SVAKI DAN POJEDITE POLA GLAVICE CRNOG LUKA Očekuje vas 5 neverovatnih promena na telu
Foto: Shutterstock

Većina lekovitih svojstava luka pripisuje se njegovim antioksidansima i jedinjenjima sumpora. Pored gastronomije, luk je omiljen i u prirodnoj medicini, a njegova lekovita svojstva su svima poznata. Činjenica je da su svojstva luka svestrana i veoma moćna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu.

Crni luk je jedna od najstarijih povrtarskih kultura poznata po specifičnom pikantnom ukusu i jakom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći obični ili crveni luk. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete pogrešiti ni sa jednom sortom. Smatra se da potiče iz Azije. Bila je jedna od retkih namirnica koja se nije kvarila tokom zime, zbog čega je odmah osvojila važno mesto u ishrani.

Kako se proširio na druge kontinente, postao je nezamenljiv u drugim kulturama i izuzetno popularan u medicinskim krugovima gde je korišćen za lečenje brojnih bolesti. Egipćani su verovali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju večnost. Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina, što sada potvrđuju mnoga istraživanja, kao i druga njegova lekovita dejstva.

Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89 odsto vode, 9 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto vlakana i minimalne količine proteina i masti. Najvažnija vlakna u luku su fruktani, koji podržavaju zdravu floru u crevima.

Luk je dobar izvor: dijetetskih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – neophodne za formiranje ćelija, kalijuma – blagotvornog za krvni pritisak i zdravlje srca, mangan - za zdravlje tkiva i kostiju.

Lekovita dejstva luka

Većina lekovitih svojstava luka pripisuje se njegovim antioksidansima i jedinjenjima sumpora. Mnoga lekovita jedinjenja iz luka deluju u sinergiji, pomažući da se uravnoteži zdravlje tela.

Lekovita svojstva luka uključuju sledeća svojstva: sprečava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava varenje, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, štiti od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, poboljšava apsorpciju hranljivih materija iz hrane, štiti od raka.

Pet najvažnija lekovita svojstva luka:

1. Štiti zdravlje krvnih sudova

Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer je bogat jedinjenjima koja deluju antikoagulantno. Dnevna konzumacija luka preporučuje se koronarnim bolesnicima jer njegovi sastojci sprečavaju nakupljanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Takođe, konzumiranje luka sa masnom hranom pomaže u blokiranju štetnih efekata masti, uključujući stvaranje krvnih ugrušaka.

Sirovi luk je najbolji lek za podizanje dobrog HDL holesterola i preporučuje se srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne utiče na holesterol. U istraživanjima, HDL holesterol je porastao u proseku za 30 odsto, a terapija je bila uspešna kod 70 odsto ispitanika. Jedinjenja sumpora u luku takođe pomažu u smanjenju visokih triglicerida i opuštaju krvne sudove.

Luk smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i srčanog udara.

2. Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Medicina je odavno prepoznala dejstvo luka u regulaciji šećera, čak iu manjim količinama kada se koristi kao dodatak jelima. Istraživanja su potvrdila da česta konzumacija luka može biti povezana sa nižim nivoom glukoze u krvi, bez obzira da li je luk kuvan ili sirov. Aktivno dejstvo se pripisuje jedinjenjima alil-propil-disulfida i alicina koji stimulišu lučenje insulina. Luk sadrži mangan i hrom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i delovanje insulina.

3. Značajna pomoć kod raka

U luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih jedinjenja, kao što su sulfid, kvercetin i aoen. Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, creva i prostate jer su studije pokazale da je česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom obolevanja od ovih vrsta karcinoma.

4. Osigurava miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koja se nalazi u luku može pomoći kod depresije jer sprečava stvaranje homocisteina u telu, što može sprečiti snabdevanje mozga hranljivim materijama. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina, koji pored dobrog raspoloženja regulišu san i apetit.

5. Jača kosti, kosu i nokte

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može sprečiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovna upotreba luka povezana s većom gustinom kostiju. Takođe, istraživanja su pokazala da je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka. Visoka koncentracija sumpora može doneti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.

Redovna primjena soka od luka na vlasištu ubrzaće rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačaće slabe i lomljive nokte. Ekstrakt luka izuzetno je efikasan u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading