Ne ignorišite ove promene: Problemi sa varenjem i bol mogu da budu simptomi ozbiljne bolesti
Foto: Shutterstock

Pankreas je žlezda koja ima jednu od ključnih uloga za pravilno funkcionisanje organizma i opšte zdravlje čoveka.

Pankreas oslobađa enzime koji pomažu proces varenja

Pankreas oslobađa enzime koji pomažu proces varenja i proizvodi hormone neophodne za kontrolu šećera u krvi. Nalazi se iza trbušne maramice i ispred kičmenog stuba u gornjem delu stomaka i sastoji se od glave, tela i repa. Nauci još nisu do kraja jasni uzroci koji dovode do raka pankreasa, ali smatra se da su faktori rizika starost, pušenje, gojaznost, porodična istorija raka pankreasa, dijabetes.

Pankreas je žlezda koja ima egzokrinu i endokrinu funkciju u organizmu. Egzokrini deo luči alkalni sok, bogat enzimima za varenje ugljenih hidrata, belančevina i masti. Langerhansova ostrvca su deo pankreasa koji ima endokrinu funkciju. Ova ostrvca luče insulin, pankreasni polipeptid, glukagon, i somatostin.

Rak pankreasa prate nejasni simptomi

Rane faze raka pankreasa često nisu praćene karakterističnim simptomima. Na samom početku bolesti simptomi su nejasni i mogu se zameniti sa probavnim smetnjama. Lekari kažu da je bitno da pokušamo da osluškujemo svoje telo i na sve što nije uobičajeno reagujemo.

Probavne smetnje i loše varenje uglavnom nisu simptomi raka pankreasa, međutim ukoliko je ovo stanje dugotrajno ili nema poboljšanja ni posle primene lekova, trebalo bi se konsultovati sa stručnjakom.  Probavne smetnje, loše varenje praćeno gorušicom, bolom, peckanjem u grudima, čudnim gorkim ukusom u ustima, nadimanjem i mučninom, neki su od simptoma na koje bi uvek trebalo da obratimo pažnju. Karcinom pankreasa slabi sposobnost našeg tela da vari hranu i apsorbuje hranljive materije. Tumor može da blokira ili uspori proces varenja.

Bol u predelu stomaka i leđa

Rak pankreasa često je, ali ne i uvek, praćen bolovima u predelu stomaka i leđa. Prema podacima lekara, skoro 7 od 10 pacijenata kod kojih se registruje rak pankreasa, javlja se lekaru zbog bolova. Bolesnici se žale na tup bol, koji se može javiti u predelu stomaka, pa potom zahvatiti i leđa. Bol se pogoršava kada osoba legne, bolovi su lakši ukoliko pacijent sedi savijen u stomaku. Bolovi su jači posle jela. Pojedine osobe se žale i na uporan bol u srednjem delu leđa.

Žutica kao znak raka pankreasa

Ne registruju svi pacijenti kao prvi simptom raka pankreasa bol, neki dođu kod lekara zbog žutice. Simptome žutice najlakše je uočiti na beonjačama očiju koje usled stanja postaju žućkaste. Rak pankreasa nekada je praćen i osećajem jakog umora, manjka energije. Kod nekih pacijenata beleži se visoka telesna temperatura ili drhtavica, dijareja i zatvor i druge promene u stolici.

Svi ovi simptomi česti su pratioci i nekih drugih bolesti ili zdravstvenih smetnji i najčešće nisu sigurni pokazatelji raka pankreasa. Ipak ako su tegobe učestale, obratite se lekaru. Stručnjaci savetuju i redovne sistematske preglede kao najbolji način da sprečimo razvoj nekih bolesti ili na vreme uočimo bolest i počnemo lečenje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading