Može da bude vrlo neprijatan: Rešite se bola u vratu pomoću vežbi
Foto: Shutterstock

Postoje vežbe koje možete u svako doba raditi u svom domu, a ovo su neke od najefikasnijih:

Naginjanje vrata. Nagnite glavu nadole tako da vam brada dodiruje gornji deo grudnog koša. Zadržite ovaj položaj pet sekundi. Vratite se u početni položaj i ponovite vežbu. Učinite to 5 puta.

Nagib vrata sa strane na stranu. Iz iste početne pozicije, nagnite vrat prema jednom ramenu. Držite pet sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite to 5 puta sa svake strane.

Okretanje vrata. Gledajte pravo napred, a zatim okrenite glavu na jednu stranu, držeći bradu na istom nivou. Vežbu uradite minimum 5 puta.

Istezanje vrata. Držeći ostatak tela ravno, bradu polako podižite, istovremeno istežući vrat.  Zadržite se tako pet sekundi. Iz istog početnog položaja, gurnite bradu unazad i zadržite pet sekundi. Istegnite se napred i nazad pet puta. Ako bilo koja od ovih vežbi izazove jak bol ili slabost u šakama, odmah preknite sa vežbanjem i posavetujte se sa svojim lekarom.

Kada nestaje bol

Bol u vratu je čest, ali u najvećem broju slučajeva ne predstavlja ozbiljan problem. Bol bi trebalo da se smanji u roku od dve nedelje, a potpuni oporavak bi trebalo da traje četiri do šest nedelja. Čak i ako bol prestane, nemojte prekidati – nastavite da vežbate.

Koliko dugo treba vežbati

I posle prestanka bola u vratu nastavite sa vežbanjem još šest do osam nedelja. To će pomoći da se bol u vratu ne vrati, a svakako će vam vežbe koristiti i u periodu kada više ne budete osećali bol.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading