lekovi
Foto: Stock/Foto: Pexels

Paracetamol i ibuprofen su lekovi za kojima često posežemo kada osetimo bol ili se povisi temperatura tela.

Kako deluje paracetamol, a kako ibuprofen i na šta treba obratiti pažnju prilikom upotrebe ovih lekova, objasnio dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse.

"Paracetamol je lek za smanjenje simptoma bola i snižavanje temperature. Može ublažiti bol blagog do umerenog intenziteta i blago sniziti temperaturu. Slabiji je od ibuprofena, ali je u prednosti u odnosu na njega jer se može koristiti više puta u toku dana. Njegovo dejstvo počinje oko 60 minuta nakon uzimanja i traje oko četiri sata", rekao je dr Đurić za Blic.

Dozu od 500 miligrama, kaže doktor, koliko obično ima jedna tableta, možete uzeti četiri puta, na svakih šest sati:

"Ako ima više bolova, možete piti 500 ili 1.000 miligrama svaka četiri sata. Maksimalna dnevna doza je 4.000 miligrama i ne treba je prekoračiti. Ako uzimate bilo koje druge lekove protiv prehlade, trebalo bi da vidite da li oni takođe sadrže paracetamol.

Toksične reakcije na paracetamol su veoma retke, ali ovaj lek ipak treba uzimati sa oprezom, jer velike količine mogu dovesti do oštećenja jetre, povećanja pritiska za četiri milimetra žive i krvarenja u želucu. Ibuprofen je lek iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Služi, pre svega, za smanjenje bolova, groznice, ali i upale. Međutim, nešto je jači od paracetamola i može se koristiti kod osoba koje imaju temperaturu ili infekciju, glavobolju i migrenu, bolove u kostima ili zglobovima, bolove u leđima, kada postoji zapaljenje zglobova ili reumatizam, kod menstrualnih bolova, zubobolja i manje. povrede",  naveo je Đurić.

"Osim toga, ibuprofen povećava verovatnoću srčanog udara, pa bi ljudi koji imaju problema sa srcem i cirkulacijom trebalo da ga izbegavaju. Ne bi trebalo da ga piju pacijenti sa bajpasom, kao ni oni koji imaju oštećenje bubrega. Međutim, ibuprofen najčešće može da izazove stomačne probleme, pa nemojte preterati. Možete ga koristiti kada vas boli, ali ipak pozovite lekara ako tegobe ne prestanu", objasnio je Đurić.

Ibuprofen se može naći u različitim dozama i kombinacijama, ali najčešće u dozi od 400 miligrama, a uzima se dva ili tri puta dnevno:

Uzima se sa dosta tečnosti i ne treba ležati desetak minuta nakon uzimanja. Ako postoji problem sa želucem, ne treba ga uzimati ili uzimati sa hranom, mlekom i lekovima koji smiruju stomak. Maksimalna pojedinačna doza je 800 mg, dok je maksimalna dnevna doza 3.200 mg dnevno. To znači da možete uzeti jednu tabletu od 400 mg svakih 4-6 sati. Međutim, ako već imate bol koji ne nestaje nakon dve ili tri tablete dnevno, potrebno je da posetite lekara.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading