MNOGO ZDRAVE HRANE JE ŠTETNO Pazite na količinu namirnica koje jedete svakog dana, bez obzira što su dobre za zdravlje
Foto: Shutterstock

Ali ne treba preterivati ni sa zdravim namirnicama, jer to može negativno da utiče na organizam. Ovo su količine nekih od najčešćih namirnica koje treba uneti u toku jednog dana:

625 ml mleka

Preporučena dnevna količina mleka zavisi od godina. Odrasle osobe između 19 i 50 godina treba da unose dve i po porcije (250 ml) dnevno mleka i mlečnih proizvoda. Ljudima preko 50 godina je potrebna veća količina zbog održavanja mišićne mase i jakih kostiju. Kada dnevno popijete više mleka možete imati tegobe kao što su nadutost stomaka, hroničan umor, akne, smanjena gustina kostiju.

4 šolje kafe
Kafa poboljšava koncentraciju, podstiče sagorevanje masti, popravlja raspoloženje, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ali ne preterujte. Odrasla zdrava osoba dnevno sme da unese oko 400 miligrama kofeina, što je četiri šolje kafe. Veća količina od ove može da izazove glavobolju, nesanicu, nervozu, često mokrenje, lupanje srca, tremor mišića.

MNOGO ZDRAVE HRANE JE ŠTETNO Pazite na količinu namirnica koje jedete svakog dana, bez obzira što su dobre za zdravlje

Foto: Shutterstock

 

1 jaje
S jajima takođe ne treba preterivati. Američko udruženje za bolesti srca preporučuje jedno jaje dnevno zdravim osobama, odnosno sedam jaja nedeljno. Manju količinu treba da pojedu oni koji imaju povišen holesterol, dijabetes i bilo kakve probleme sa srcem. Do dva jaja dnevno mogu da jedu starije osobe koje su zdrave i imaju normalan nivo holesterola.

2 banane
U banani se nalaze hranljivi sastojci neophodni za naše telo, jer sprečavaju nadutost, regulišu apetit i odličan su zamena za slatkiše. U redu je pojesti dve dnevno, kao užinu. Ako u toku dana pojedete veću količinu, to može izazvati konstipaciju zbog previše skroba, kao i grčeve i gasove zbog previše vlakana.

MNOGO ZDRAVE HRANE JE ŠTETNO Pazite na količinu namirnica koje jedete svakog dana, bez obzira što su dobre za zdravlje

Foto: Shutterstock

 

2 kašike maslinovog ulja
Maslinovo ulje je odlično za zdravlje jer štiti od oboljenja srca i dijabetesa tipa dva, reguliše holesterol, snižava krvni pritisak. Preporučuju se ne više od kašike dnevno. Ali pazite kako ga jedete. Kada se zagreva na visokoj temperaturi, ono gubi svoja korisna svojstva. Zato na njemu ne treba pržiti. 

6 kašičica šećera

Istraživanja su pokazala da žene ne treba da unose više od šest kašičica šećera dnevno, a muškarci mogu devet. Računa se i šećer iz kupovnih sokova, slatkiša i drugih namirnica koje pojedete u toku dana. Preterivanje s unošenjem šećera dovodi, osim gojenja, do povišenog pritiska, pojave gljivica i bubuljica, dijabetesa, bola u zglobovima... 
badem

Foto: Shutterstock

 

8 badema
Sto puta ste već čuli da su orašasti plodovi dobri za zdravlje. Ali nutricionisti kažu da ni s njima ne treba preterivati. Savetuju da se dnevno unese onoliko koliko vam stane u šaku. Kada je reč o bademima, to je osam komada. Ako jedete više od ove količine dnevno, može doći do upale zglobova, nadutosti stomaka, lomljenja noktiju, krzanja kose, upale zglobova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading