Čudesna biljka: Kopriva leči mnoge zdravstvene probleme
Foto: Youtube/Printscreen

Kopriva je prirodni lek koji se može koristiti na različite načine, a najčešće se koristi u obliku čaja ili sirupa. 

Kopriva ublažava bolove, pa se koristi kao sredstvo za masažu kod obolelih od reume, poboljšava rad organizma, čini vašu kosu neverovatno lepom i zdravom, pomaže kod anemije i problema sa disanjem. Spisak pozitivnih dejstava koprive jako je dugačak, a negativnih efekata nema.

Čaj od koprive

Grejte vodu sve dok ne prokuva, nakon toga njom prelijte koprivu i ostavite da odstoji tako pet do deset minuta. Procedite smesu i po želji je zasladiti i voila, vaš čaj od koprive spreman je za konzumaciju.

Ako hoćete da ga nanesete na kosu, ostavite čaj da odstoji nekih 45 minuta, a zatim ga lagano umasirajte u kosu, počevši od korena. Umotajte kosu u foliju i ostavite da stoji još pola sata, nakon toga slobodno isperite kosu i odmah ćete primetiti sjaj kakav do sada niste videli.

Sirup od koprive

Kada berete koprivu, treba da pazite da uberete samo samo njen vrh, te tri lista ispod toga, a nikako nemojte da ubirete celu biljku. Kada ste ubrali, operite je dobro, nekoliko puta. Zatim prvo dobro operite limun, iseckajte ga na kriške i stavite u 3l hladne vode. Nakon toga dodajte mu i koprivu i ostavite tako smesu da stoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Kada to vreme prođe, dodajte kilogram šećera i mešajte dok se sam šećer ne otopi. Prespite smesu u teglice i ostavite u frižideru. Ovaj sirup se koristi kod anemije, artritisa i bolnih mišića, te kod bolesti dišnih puteva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading