ONI SU MAGNET ZA VIRUSE Najveći broj zaraženih koronom ima ovu krvnu grupu
Foto: Pixabay

Tokom pandemije koronavirusa, naučnici su pomno analizirali virus i došli do niza otkrića, a jedno od njih odnosi se i na povezanost između krvnih grupa i rizika od zaraze koronavirusom.

Objavljeno je nekoliko studija u kojima se navodi da su osobe s određenom krvnom grupom sklonije oboljenju od Kovida-19. Nova studija objavljena u utorak sugeriše da su osobe s krvnim grupama A, B i Rh+ izložene većem riziku zaraze koronavirusom. S druge strane, osobe koje imaju 0, AB i Rh- krvnu grupu imaju niži rizik za zarazu.

Teški akutni respiratorni sindrom koronavirusa (SARS-CoV-2) novi je virus i još nije sasvim jasno imaju li krvne grupe ikakav uticaj na rizik od zaraze. Stoga smo istražili povezanost krvnih grupa i osetljivost na kovid, vremenom oporavka i mortalitetom”, naveo je dr. Rašmi Rana, konsultant Odeljenja za istraživanje.

Takođe, istraživanje je pokazalo da se osobe s krvnom grupom A i Rh+ sporije u opravku dok se oni s krvnim grupama 0 i Rh- brže oporavljaju od kovida.

Koautor studije dr. Vivek Ranjan rekao je da je potrebno sprovesti veću studiju koja će potvrditi vezu između određene krvne grupe i koronavirusa, piše Times of India. Ova posljednja studija koja je objavljena u utorak obuhvatila je 2,586 osoba koje su bile pozitivne na kovid.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading