PREPORUKA BROJ JEDAN Pivo i smeđi šećerni sirup, najbolji "lek" za čišćenje bronhija i pluća
Foto: Shutterstock

Ako grip i prehlada ne prođu kako treba, što znači najmanje deset dana strogog odmora, oslabljen organizam je idealna osnova za razvoj bakterija i virusa.

Uporni kašalj je karakterističan simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koji je praćen gustim sekretom u grlu, sinusima i plućima, koji je zalepljen za zidove naših bronhija i veoma se teško izbacuje. 

Ako vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju biljne napitke koji podstiču izbacivanje sluzi i ublažavaju uporan kašalj, na bazi korena belog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.

Evo prvog načina da izbacite sluz iz grla pomoću belog sleza:

Kašiku iseckanog korena belog sleza preliti sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno 6 do 8 sati, pa procediti i piti u malim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje sluzi, pijte do dva puta dnevno bez šećera i rezultati neće izostati. Beli slez u zanimljivoj mešavini čaja sa semenkama lana i žalfije pokazao se kao izuzetno efikasan prirodni lek za bolje uklanjanje sluzi kod dece i odraslih…

Pomešajte kašiku korena belog sleza, kašiku lanenog semena i kašiku sušene žalfije. U šerpu sipajte 2,5 decilitra vode, pa dodajte 100 g žutog šećera. Kada se šećer rastvori, dodajte mešavinu začinskog bilja i jedan limun dobro opran i isečen na kriške. Kuvati na umerenoj temperaturi 15 minuta, pa skloniti sa šporeta i procediti. Uzimajte kašičicu sirupa 4 puta dnevno dok ne osetite poboljšanje. Sirup za iskašljavanje najbolje je čuvati u frižideru.

Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka:

Sipajte u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu glavicu crvenog luka srednje veličine isečenog na komade, šest čena belog luka i jednu veliku crnu rotkvicu, oljuštenu i isečenu na komade. Blendajte dok se ne dobije fina homogena smesa. Zatim sipajte u staklenu teglu i čuvajte u frižideru, pa ostavite da odstoji nedelju dana.

Nakon toga ovaj sirup za kašalj uzimajte tri puta dnevno, po jednu supenu kašiku, 30 minuta. pre glavnih dnevnih obroka. Sluz iz grla i pluća, kao i gusti sekret iz sinusa često nam prave velike probleme tokom zime. Samo udisanje sinusa slanom vodom nije dovoljno da se u potpunosti oslobodite neprijatnog sekreta.

Pivo i smeđi šećerni sirup za iskašljavanje:

U veću posudu sipajte 150 g smeđeg šećera i zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se ne rastvori i dobije karamel boju, pa dodajte 5 decilitara piva i kuvajte 20 minuta dok ne dobijete sirup gustine nešto ređe od meda. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite poklopljenu da se ohladi, pa sipajte sirup za izbacivanje šlajma u odgovarajuću staklenu teglu i čuvajte u frižideru.

Uzimajte po supenu kašiku tri puta dnevno pre najvažnijih obroka.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading