VAKCINACIJE KAO REŠENJE: Da li bi rak grlića materice mogao da postane prošlost?
Foto: Shutterstock

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Aleksandra Kostić, ginekolog DZ „Čukarica“ ističu da HPV vakcina nije novost, da se o njoj govori godinama.

„Vakcina je u primeni od 2007. godine od Australije, Britanije i veliki broj zemalja, preko 100 u svetu je napravio imunizacione programe za vakcinisanje protiv humanog papiloma virusa, a poslednji podaci koje smo dobili su čak možda i više ohrabrujući nego što smo očekivali“, istakla je Dr Ana Jovićević.

Da bi se primila HPV vakcina potrebno je ispuniti određene uslove.

„Vakcinu je najbolje primiti pre nego što osoba stupi u prve seksualne kontakte. Savetuje se da bude u što ranijem uzrastu, od devete do trinaeste godine, tada se daje u dve doze, kasnije se daje u tri doze. HPV vakcina ne spada u redovnu vakcinaciju, već je samo preporučena“, objašnjava dr Aleksandra Kostić.

Kako navodi dr Ana Jovićević u svetu je dato oko 200 miliona doza ove vakcine, i ona je u nekim zemljama Evrope obavezna. Iskustva pokazuju da je vakcina izuzetno efikasna i bezbedna.

„Humanih papiloma virusa ima preko 100, a oko 40 tipova virusa izaziva promene na genitalnom traktu. HPV vakcina je primarna prevencija, a sekundarna prevencija su skrining pregledi“, dodaje ginekolog dr Aleksandra Kostić.

Recept „Klinike Nazdravlje“

1. Vakcina vraća nadu.

2. Idite na redovne ginekološke preglede.

3. Samo jedan pregled može da sačuva život.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading