SAMO SU NEODGOVORNI RODITELJI PROTIV HPV VAKCINE! Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Prеmа pоdаcimа Rеgistrа zа rаk ovog Institutа, tоkоm 2020. gоdinе u Srbiji je rеgistrоvаnо 1.087 nоvооbоlеlih žеnа od raka grlića materice, а 453 su umrlе оd оvе mаlignе bolesti. Nа оsnоvu nајnоviјih prоcеnа Еvrоpskоg infоrmаciоnоg sistеmа zа 2020. gоdinu, žеnе u Srbiјi sе sа stоpоm оbоlеvаnjа оd 26,3 nа 100.000, nаlаze nа pеtоm mеstu u Еvrоpi, pоslе Crnе Gоrе, Rumuniје, Еstоniје i Litvаniје.

- Ove godine akcenat je na prevenciji ove bolesti koja se otkriva Papanikolau testom. Namera nam je da se borimo znanjem, informacijama i preporukama, pre svega HPV vakcinom, koja je od prošle godine besplatno dostupna u Srbiji deci od devet do 19 godina - istakla je dr Jovanović.

Prema rečima direktorke Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, prof. dr Sanje Radivojević Škodrić, od 2006. godine u svetu je dato 500 miliona doza HPV vakcine i nije zabeležen nijedan negativni efekat.

- To je devetovalentna vakcina, odnosno jedna od najkvalitetnijih i najbezbednijih. Apelujem na naše građane koji su skloni da dovedu decu kod lekara čim se malo razbole ili dobiju malo povišenu temperaturu da i sada veruju struci - istakla je direktorka RFZO-a.

Tumori penisa, vagine, ždrela...

Prof. dr Ana Banko iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, istakla je da je infekcija HPV-om lutrija koju svaka seksualno aktivna osoba dobija.

- Pritom, nije reč o jednom tipu virusa, već nažalost o 300 tipova. I što još svi koji se njim inficiraju, oba pola, mogu da obole i od raka usne duplje i ždrela, raka završnog dela debelog creva, a o tumorima penisa, vulve i vagine da ne govorimo - navela je dr Benko.

Apel roditeljima da dozvole vakcinaciju dece HPV vakcinom uputila je i dr Jelena Mitrović, načelnica Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević”.

- To što imamo najkvalitetniju vakcinu, a pojedini roditelji odbijaju da je njihova deca prime, jednostavno je suludo. Da budem jasnija, samo lud čovek ne bi svom detetu dao ovu vakcinu - zaključila je dr Mitrović. Z. Zarić

 

Prednjači Beograd

HPV vakcina je u Srbiji dostupna od juna prošle godine.

- Do danas je dato 15.430 HPV vakcina, od toga 5.520 u Beogradu, Novom Sadu i okrugu 1.772, a u Nišu nešto manje od hiljadu - rekla je dr Verica Jovanović.  

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading