Naša Aska
Foto: Alo/Jelena Branković

Iako, čak 85 odsto ispitanika zna da HPV infekcija može da izazove karcinom, mi i dalje imamo svega pet odsto vakcinisane dece. U zemlji u kojoj  prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, zabrinjavajući  podatak jeste da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili  imunizaciju dece protiv ovog virusa.

Ovo su podaci najnovijeg istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV imunizaciji, koje je  Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” realizovalo tokom februara  2024. godine uz pomoć Udruženja žena “Naša Aska”. 

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko  300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.500 novoobolelih i približno 700 umrlih žena, rak grlića  materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Od juna 2022. država je prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, vakcina je  besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

- Nakon dve godine smo ponovili istraživanje kako bismo mogli da vidimo da li ljudi danas više  znaju o HPV, da li su se promenili neki stavovi vezano za vakcinaciju. Kada pogledamo rezultate,  vidi se da se po malo stvari pomeraju na bolje, ali to samo pokazuje da moramo da radimo i  dalje kako bi ostvarili veće pomake. Ono što je značajno, jeste da građani danas znaju mnogo  više o HPV i posledicama koje on izaziva. Zahvaljujući aktivnostima, pre svih udruženja  pacijentkinja i medija ta informisanost je bolja, ali nam još uvek nedostaje znanja, odlučnosti i  edukacije medicinskih radnika. Sa druge strane, kratko je vreme da bi se u praksi situacija  promenila. I dalje je veliki broj mladih zaraženo HPV virusom. Smatra se da je u svetu populacija 
od 17 do 23 godina zaražena preko 80 odsto ovim virusom. Kod nas je malo više, jer mladi ne  koriste zaštitu.

Ta masovna zaraženost HPV-om je uzrokovala da se rak grlića materice javlja u  većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića  materice kod žena oko 32. do 35. godine života - kaže dr Mima Fazlagić ginekolog i predsednica 

Udruženja žena “Naša Aska” koje je u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv raka grlića  materice i jajnika „Progovori“ uradilo istraživanje o informisanosti o HPV.

Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja nastaje  tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je  vakcina uvedena, već došlo do drastičnog smanjenja obolevanja. U Srbiji je vakcina protiv HPV 

uvrštena kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da  ostane mrtvo slovo na papiru, nego da i zdravstveni radnici aktivno rade na promociji vakcine,  jer je preporuka isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine. 

- Jedna od najboljih vesti u prethodnom periodu je da je država o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV. Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo  roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice,  kao i rak penisa, vagine, anusa, ždrela i dr., dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na HPV. Iskustva zemalja, kao što je Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je kod više od 95  odsto stanovništva iskorenjen HPV, a samim tim i rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest  postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe. 

Međutim, ono sto u ovom trenutku raduje jeste da je istraživanje pokazalo mnogu veću  informisanost građana o HPV. To je podatak koji pokazuje da mi kao udruženje radimo dobru  stvar kada je u pitanju podizanje svesti o vakcinaciji. Zato ćemo nastaviti sa aktivnostima kako bi  osnažili i širili svest o značaju HPV imunizacije, boljoj informisanosti javnosti, kako bi obuhvat 
vakcinacije bio veći, a samim tim i sprečila bolest – istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za  borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading