ŠTA JE IVERMEKTIN,  ZA ŠTA SE KORISTI? Farmakolog dr Stojanović objasnio da se uzimanjem ovog leka niko neće izlečiti od korone, ali nešto gore hoće
Foto: Printscreen/RTS

U poslednje vreme aktuelna je priča oko leka ivermektin, koji se pre svega koristi za lečenje životinja, ali mnogi veruju da može da pomogne i u prevenciji i lečenju kovida. I neki lekari ga preporučuju preko Viber grupa, a inače je reč o leku koji kod nas nije odobren za korišćenje u lečenju ljudi.

Više o ovom leku i kako je došlo do toga da se o njemu uopšte priča kao o sredstvu za lečenje korone, u emisji Uranak na K1 je govorio farmakolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, prof. dr Radan Stojanović.

"Prva stvar, ivermektin se primenjuje i u veterinarskoj i u humanoj medicini. U humanoj se primenjuje sistemski i lokalno. Sistemski znači kada ga pacijent pije, to su kapsule, primenjuje se za lečenje različitih parazitarnih oboljenja. Lokalno, u obliku kreme, za lečenje određenih kožnih oboljenja, kao što je recimo rozacea itd. Pandemiju korona virusa smo dočekali nespremni kada su u pitanju antivirusni lekovi. I onda smo se odlučili za strategiju prenamene, lekove za koje znamo da deluju na neke druge virusne bolesti pokušali smo da primenimo i kod pacijenata obolelih od kovida.

Kad je ivermektin u pitanju, zapaženo je da on ima određena farmakološka svojstva, da može suzbiti inflamaciju, uticati na smanjenje sinteze inferleukina 6, koji ima ulogu u patogenezi oboljenja i ta interesantna farmakološka svojstva plus 50 godina iskustva u lečenju parazitarnih infekcija, laka primena za pacijenta, plus niska cena su doprineli da se poveća interes za njega kao mogućeg kandidata za prevenciju i lečenje kovida.

Na osnovu svega toga krenulo se prvo sa laboratorijskim ispitivanjima, ti rezultati su bili ohrabrujući. Pokazano je da ivermektin može inhibisati deobu sars-kov-2, ali sada idemo dalje. To je bio signal da se sprovedu klinička ispitivanja i ta ispitivanja su po svetu krenula, u različitim zemljama. Mogu se sumirati sva saznanja – neka su rekla da ivermektin izaziva korisne efekte, druga da ne dovodi ni do kakvih korisnih efekata, da može kod određenih pacijenata izazvati i štetne efekte. Na osnovu toga Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekove su rekli nemamo dovoljno dokaza da možemo preporučiti primenu ivermektina u prevenciji i terapiji kovida, osim u kliničkim ispitivanjima", priča dr Stojanović.

On ističe da se u Velikoj Britaniji i Americi sprovode istraživanja o ovom leku, ali da u međuvremenu "ne smemo dozvoliti da ivermektin postane čaroban lek, neka ikona oponenata vakcinacije, već da sačekamo rezultate kliničkih ispitivanja koje će ivermektin staviti na ono mesto gde mu pripada".

Na pitanje gde sada taj lek pripada, farmakolog odgovara:

"Trenutno on ne pripada nigde i mislim da je ono što se radi po Viber grupama štetno i da te grupe nisu mesto gde treba da se ordinira bilo kakva vrsta terapije, od acetilsalicilne kiseline, preko aspirina pa do ivermektina".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading