SPREČITE DA VAM HLADNO VREME NARUŠI IMUNITET: Jesenja ishrana za zdravo telo
Foto: Shutterstock

Da bismo, koliko god je u našoj moći, sprečili da nam dolazak hladnog vremena naruši zdravlje, trebalo bi da budemo posebno obazrivi povodom namirnica koje unosimo u organizam i načina na koji negujemo svoje telo, savetuju iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Veće količine voća i povrća

Priprema organizma za niske temperature zahteva unos povećane količine minerala i vitamina i prema tome bi trebalo uvrstiti sledeće tipove namirnica u svakodnevnu ishranu: sve vrste voća, uključujući i koštunjavo.  Od povrća se posebno savetuje odabir sezonskog - patlidžan, boranija, karfiol, celer, cvekla, ren, šargarepa, tikvice, spanać, brokoli.

Foto: Shutterstock

 

A šta se dešava s unosom tečnosti?

Kao i tokom letnjih dana, unos tečnosti tokom hladnijeg perioda apsolutno je neizbežna stavka ukoliko želite da se uspešno odbranite od nadolazećih virusa. U najvećoj meri preporučuju se sledeći napici:

kafu bi trebalo zameniti toplim, biljnim čajevima sa dodatkom meda i limuna,
ceđeno voće je takođe neizbežno, pod uslovom da se ne ubacuju dodatni šećeri
voda u kombinaciji s hidrolatom – hidrolati nam pružaju neagresivnu detoksikaciju organizma i pripremaju nam telo za hladne dane.

Foto: Shutterstock

 

„Pljušti kiša, ne mogu na trening“...

Predstojeću jesen sasvim neizvesno će obeležiti i kišni dani - za nekoga izrazito dosadni, za druge romantični. Kako uz kišu dolaze i tmurni oblaci, a sunca nema nigde na vidiku, ljudima postaje naporno da napuste svoje domove i upuste se u preko potrebne fizičke aktivnosti, čak i više nego obično. Ipak zdrava ishrana nije dovoljna. Organizmu je konstantno potrebno da se aktivira u vidu treninga, bilo on kućni ili u nekom od fitnes centara.

Pored jeseni pristižu slave

Ove vrste okupljanja ima možda i previše tokom jesenjeg i zimskog perioda, tako da će se na trpezi neizbežno naći raznovrsne namirnice, uglavnom nezdrave. Trik leži u tome da se hranite zdravo i ojačavate imunitet koliko god je to moguće, ali isto tako da ne kažnjavate sebe zabranama poput: „Ne smem da pojedem parče torte, ugojiću se.“

Foto: Shutterstock

 

Ne zaboravite čorbice

Osim što će vam izuzetno prijati zbog svoje toplote, konzumacija domaćih supa i čorba pomoći će vam da još više negujete svoje telo iznutra, kao i da ga uspešno detoksikujete.

Komentari (0)

Loading