KARDIOLOG TULEVSKI TVRDI: Korona ostavlja trajne promene na srcu, a neke mogu biti smrtonosne
Foto: Youtube/Printscreen

Koronavirus prođe kroz gotovo sve organe u telu, a stručnjaci već mesecima unazad upozoravaju da neke posledice na srcu ili plućima mogu da budu trajne. Više o tome je u emisiji „150 minuta“ ispričao specijalista kardiologije dr Igor Tulevski, osnivač i izvršni direktor Kardioloških centara u Holandiji.

„Korona je veoma čudan virus koji pogađa različite sisteme u telu. Što se tiče srca, mi znamo da korona afektira pluća, a pluća i srce su povezani. Utiče i na srce direktno, može da izazove miokarditis, to je upala srčanog mišića koja može da izazove srčanu slabost i poremećaj ritma, što može da bude i letalno“.

Mnogi se nakon preležane korone žale na osećaj slabosti – ne mogu da se penju uz stepenice, ne mogu dugo da hodaju, brzo se zadišu…

„To može da bude efekat korone, pošto je ceo organizam imao problema, kondicija treba da se popravi. Isto može da bude ostatak odnosno posledice na srcu i drugim organima. Razlozi za slabost mogu da budu različiti. Što se tiče srca, veoma je bitno da se vidi da nije fibroza, da nema ožiljka na srcu, da srčani mišić nije zahvaćen upalom i da nije bilo tromboze, znači da su neki delovi ili pluća ili srca bili afektirani“.

Dr Tulevski upozorio je i da neke posledice na srcu ostaju trajno...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

Komentari (0)

Loading