LEKAR UPOZORAVA NA OPASNE GREŠKE: Ovo nikako ne smete raditi kada nekome pozli od vrućine

penzionisani.rs/alo.rs/S.Ć. | Žena 03.08.2021 10:18

Doktor Dragiša Stanojević upozorio je na najčešće greške koje pravimo kada pomažemo osobi koja je kolabirala ili joj je pozlilo od vrućine

Foto: Shutterstock

Ako se vozite gradskim prevozom, vrlo verovatno ste prisustvovali nimalo prijatnoj situaciji da je nekome pozlilo od vrućine, pa je kolabirao.

Ono što svi u toj situaciji rade jeste da tog nekog poliju vodom, daju mu istu da pije, a potom, čim se ukaže prilika, izvedu ga napolje. A da li je se baš to preporučuje u ovim slučajevima?

Hitna pomoć svakodnevno dobija poziv sa javnih mesta zbog kolapsa, a mnogi se žale na glavobolju, gubitak apetita, umor i pad pritiska. Većina nas, misli da zna šta treba da radi kada nekome u našoj blizini pozli, ali se i dešava da se stanje iskomplikuje usled neznanja.

Kako kažu lekari, uglavnom bude loše osobama koje su izašle nepripremljene napolje, bile predugo na suncu i nisu unosile dovoljno tečnosti. Zato je, za početak bitno da se ne izlažemo suncu, ostanemo u zatvorenom i po mogućstvu rashlađenom prostoru. Ako neko želi u šetnju, najbolje je da ide u rano jutarnjim satima ili kasnije popodne i to negde po hladovini. Ova doba dana su preporuka i za one koji moraju da izađu iz kuće da obave nešto. Bez flašice vode ne treba ni da kreću...

Ceo tekst možete pročitati na sajtu penzionisani.rs!

Expand player
Pogledajte više