Simptome ove bolesti najčešće ignorišeno, a može biti veoma opasna! Uzrokuje je nešto što svi radimo
Foto: printscreen/tvprva

Infekcija uha je bolno stanje koje može dovesti do oštećenja sluha, te je veoma važno da je na vreme prepoznate i da se što pre se obratite lekaru za pomoć.

Bol u uhu je prvi znak da se unutar ušne školjke razvija opasna infekcija, ali postoje i drugi simptomi.

Groznica, jak bol u uvetu, svrab unutar i oko uveta, osetljivost i pritisak u uvetu, slabljenje sluha i ispucala koža oko uveta. Simptomi su da ste možda žrtva opasne infekcije. Bolovi i drugi simptomi mogu da traju mesecima ili godinama (hronična infekcija uveta), a ukoliko se ne leči dolazi do sušenja kože ušnog kanala i stvara se veliki rizik da zauvek izgubite sluh.

Infekcija uglavnom nastaje kada koristite štapiće za čišćenje ušiju i tako zabacite ušni vosak nazad do ušnog kanala. Takođe, rizik se povećava čestim korišćenjem slušalica, u kontaktu sa šamponom ili kada imamo pojačano znojenje. Za prevenciju važno je da koristite kapice za uši dok plivate kako se ne biste zarazili. Upala se uglavnom leči kapima za uši ili specijalista ubacuje vodu u uvo kako bi otpušio kanal od ušnog voska.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji muči ljude tokom letnjeg perioda jeste takozvano "plivačko uvo". Bilo da se kupamo u moru, jezeru ili bazenu, ova neprijatnost često ume da pokvari ugođaj.

"Letnja sezona je vreme kada se te upale spoljašnjeg uva dešavaju. Termin "plivačko uvo" je prihvaćen iz neke strane literature, a obično nastaje zato što voda uđe u uvo, ljudi pokušavaju to da izvade na razne načine, prstom, štapićima, nekim drugim predmetom i oštete kožu kanala i dođe praktično do mesta gde može da se unese infekcija", objašnjava docentkinja Medicinskog fakulteta dr Ana Jotić, otorinolaringolog.

"Mi imamo taj spoljašnji slušni kanal koji se slepo završava bubnom opnom, tako da ako je bubna opna cela, a najčešće jeste cela, voda tu gde je, tu i ostane. Ako ima ušne masti, odnosno cerumena, voda ostane zarobljena oko njega, zbog njega, a od veće količine vode ume i da nabubri i to dodatno otežava situaciju, zbog čega nekad moramo i da ispiramo uvo", kaže doktorka Jotić za "150 minuta".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading