Umiruje upalne procese: Maska od meda za eliminisanje akni
Foto: Shutterstock

Pa, u čemu je tajna sa tim slatkim pčelinjim proizvodom? Kaže se da med ima svoju „supersilu“, a to su a su njegova antimikrobna svojstva. Da li ste ikada primetili kako na medu nikada ne „raste“ buđ čak iako je godinama zaboravljen negde u ostavi? Ovo je sporedni efekat njegovih blago kiselih, antimikrobnih svojstava. Enzimi u medu oslobađaju prirodne bakterije koje se bore protiv akni – flavonoide, vodonik-peroksid i fenolnu kiselinu. Međutim, nije samo koža sklona aknama ta koja može da oseti dejstvo meda jer on deluje na sve tipove kože. Med sadrži i veliku količinu antioksidanata koji ubrzavaju zarastanje kože. Manuka med, na primer,  posebno održava prirodni imunitet kože, jača barijeru kože i pomaže u njenoj zaštiti od oštećenja i faktora iz spoljne sredine. Zbog toga se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa osetljivošću kože i drugih kožnih oboljenja, poput ekcema ili rozacee.

Piling od meda i jogurta

Jogurt je bogat mlečnom kiselinom – hemijskog pilinga koji se preporučuje osetljivoj koži jer sa lakoćom i nežno skida mrtve ćelije sa površine kože. A kada dodate med u jogurt, postaje još nežniji i hidratantniji.  Za ovaj piling potrebno vam je:

  • kašičica sitno mlevenog ovsa, ili raži
  • kašičica meda
  • kašičica jogurta.

Sve satojke dobro umešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite je načisto, umiveno i osušeno lice i ostavite da stoji minimum 15 minuta. Nakon toga piling skinite uz pomoć tople vode, a još efikasnije je uz pomoć četke ili sunđera za lice.

Maska od meda, nane i aloje za umirenje kože

Ova osvežavajuća maska odlična je za umirenje iritirane kože. I aloja i ružina vodica odlični su sastojci za umirivanje i dovođenje kože u ravnotežu, posebno ako se javi neka upala.  Za pripremu vam treba 2 do 4 lista sveže nane/mente. Zgnječite ih i pomešajte sa kašicimo meda i kašičicom zgnječenog lista aloje (da bude sočan). Ukoliko imate ružinu vodicu, dodajte nekoliko kapljica, ali nije obavezno. Sve sastojke sjedinite i ostavite da deluju na koži od 20 do 30 minuta. Isperite masku toplom vodom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading