DELTA SOJ RAZARA MOZAK, KRVNE SUDOVE... Evo zašto tokom 4. talasa neće biti pošteđenih
Alo

Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović otkriva zbog čega je novi soj korone opasniji.

"Delta soj je čak do 70 puta virulentniji od prethodnih sojeva, što znači da se brže širi pogotovo među onima koji nisu vakcinisani, a to su kod nas najviše mladi. Delta sojem mogu da se zaraze i vakcinisani, ali svakako će imati samo blaže simptome", objašnjava Stojanović.

Kako kaže, nažalost, tokom četvrtog talasa velikog rizika neće biti pošteđeni ni mladi.

"I mlađi ljudi mogu dobiti ozbiljnije simptome, a to znači hospitalizaciju, respirator, pa čak i smrt. Takođe, i postkovid simptomi su izuzetno neizvesni. Može doći do bržeg zamaranja organizma, zatim do negativnog uticaja na određene organe i imunitet", naglašava Stojanović.

Novi soj i kod mladih napada pluća, bubrege, mozak, krvne sudove

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" Predrag Stevanović, takođe je zatečen mali odzivom mladih za vakcinaciju.

"Nije mi jasno zbog čega su mladi toliko nezainteresovani za vakcinaciju. Delta soj je možda u početku malo drugačiji u odnosu na prethodne sojeve, a to najčešće znači da nema gubitka mirisa i ukusa. Ali u kasnijim fazama može i kod mladih da napadne pluća, bubrege, mozak i krvne sudove. Vakcinisani mogu da dobiju samo blaže simptome korone i kod njih novi soj ne može da pređe u drugu fazu", podvlači Stevanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading