Otkriće srpskih lekara: Pored mirisa i ukusa, korona virus utiče i na još jedno čulo
Foto: Shutterstock

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja Covida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Evo kako korona oštećuje sluh

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja Covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading